Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk 10 lub 10,5cm

Mechoptyk

Pytanie

Napisano

Witam!
Występuję z sumie z nietypową prośbą. Chodzi o zidentyfikowanie pocisku, który widziałem parę lat temu w czasie wyjazdu zagranicznego. Niestety dysponuję jedynie rysunkiem z pamięci. Szukałem go na wielu stronach i niestety nie znalazłem. Interesuje mnie od czego on może być, kto był jego właścicielem". Trochę danych: kaliber - około 10cm ale nie była to 8,8 i nie więcej więcej niż 10,5 cm - wykluczam 120mm. Długość pomiędzy 450 - 500mm. skorupa była jednolita i nie było widać łączeń (co ciekawe był w całkiem niezłym stanie), pierścień wiodący jeden, dzielony niesymetrycznie na dwie części (widać na rysunku). Denko szklanki gładkie bez miejsca na smugacza, zapalnik denny czy jakieś zakrętki. Czub" pocisku średnica około 3-4 cm tuleja wewnętrzna na zapalnik może ze 2 cm średnicy jaka głębokość - nie mam pojęcia. Żadnych opisów, znaków etc. na samym pocisku. Szukałem w amunicji do haubic i innych urządzeń w okolicach kalibru 10.5 ale nie natrafiłem na pasujący pocisk. Nie mając, że tak powiem, za co się zaczepić pazurkiem, nie bardzo potrafię dalej szukać. Proszę, jeżeli nie o rozwiązanie zagadki to chociaż na ukierunkowanie na stronę konfliktu, armatę etc. Myślę, że dla znawców dzielony pierścień będzie wyznacznikiem i pomoże odcyfrować pochodzenie. Uprzedzając pytania informuję, że nie posiadam i nie będę posiadał fotografii tego pocisku, nie posiadam i nie będę posiadał samego pocisku. Pocisk był znaleziony w czasie spaceru w okolicach Lipska i obecnie nawet gdybym chciał to pewnie nie trafiłbym w to miejsce. Pocisk nie był wystrzelony oraz pozbawiony zapalnika. Nie jest mi ta identyfikacja do życia potrzebna" po prostu z próżnej kobiecej ciekawości chcę wiedzieć co to za pocisk.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chyba tak choć wydaje mi się, że pod pierścieniem wiodącym było jakieś 2 - 3 cm prosty i dopiero potem zaczynał się ścięty stożek. To było parę lat temu.... No cóż prawdopodobnie jest to strzał w 10. i co to jest?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie