mac3 Napisano 20 Sierpień 2012 Autor Napisano 20 Sierpień 2012 Mam land stara bounty hunter z rozszczelnioną cewką. Myślę aby z tym sprzętem pochodził jeszcze syn i mam pytanie. Podobno do tego detektora pasuje cewka od fishera f2? Czy ktoś to może potwierdzić? Nie chcę inwestować w cewkę bh, bo pewno znowu się rozszczelni zaraz po upływie gwarancji a z drugiej strony szkoda mi wyrzucać sprzętu albo sprzedawać za grosze. Dzięki za pomoc!
Krychus Napisano 20 Sierpień 2012 Napisano 20 Sierpień 2012 Ja mogę to potwierdzić. Z elektronicznego punktu widzenia pasują, ale z mechanicznego już niekoniecznie. Chodzi tu o wtyk. Kiedyś produkowali też do fishów z wtykiem wciskanym, a potem, jakoś chyba po 2009 już z zakręcanym. Do BH o ile się nie mylę stosuje się właśnie wtyki wciskane męskie 5 pinowe. A więc po zakupie cewki trzeba by było przerobić wtyk w cewce fishera na wciskany lub w obudowie wykrywacza na gniazdo żeńskie mikrofonowe - na wtyk zakręcany, 5 pinowy.Pozdrawiam serdecznie i powodzenia życzę, K.
mac3 Napisano 21 Sierpień 2012 Autor Napisano 21 Sierpień 2012 Dzięki wielkie, więc chyba sobie odpuszczę albo poszukam używanej. Pozdrawiam
mac3 Napisano 21 Sierpień 2012 Autor Napisano 21 Sierpień 2012 Jeszcze jedno pytanie - czy taka przeróbka jest skomplikowana? Czy są na przykład gotowe przełączki?
Krychus Napisano 21 Sierpień 2012 Napisano 21 Sierpień 2012 Właściwie umiejętność posługiwania się lutownicą wystarczy. K.
AoT_Hunter_PL Napisano 22 Sierpień 2012 Napisano 22 Sierpień 2012 Ja osobiście przepinałem cewkę DD z f4 do land stara kolegi.Śmiga.Bh i fisher to prawie to samo ;]Pewnie z innych fisherów i tekinsow tez cewki będą pasować.Co do zmiany wtyku 5min roboty i po sprawie.A same wtyki te nowsze ala mikrofonowe 5pin koszt około 3złWtyk starego typu Din-5 może z 1,50złPozdrawiam
Krychus Napisano 22 Sierpień 2012 Napisano 22 Sierpień 2012 Z Tekneticsów nie pasują. Z podobnych linią" F5 i F70/75 także nie. K.
mac3 Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Napisano 23 Sierpień 2012 Czyli jak pójdę do jakiegokolwiek zakładu naprawiającego rtv to mi to zrobią na miejscu?
Krychus Napisano 23 Sierpień 2012 Napisano 23 Sierpień 2012 Powinni. Chyba, że nie będą mieli odpowiednich części... K.
AoT_Hunter_PL Napisano 23 Sierpień 2012 Napisano 23 Sierpień 2012 Kurcze nie wiem bo nie testowałem ale właśnie z f5 powinny pasować z delty 4000 itp.Delta to taki nowszy f5 ;)
Krychus Napisano 23 Sierpień 2012 Napisano 23 Sierpień 2012 NIE będą pasować z F5 do Delty czy innych Tekneticsów. To, że częstotliwość tej cewki jest taka sama, wcale nie oznacza, że będzie pasować. Owszem, wykrywacz z tą (inną) cewką będzie pracował, ale ze względu na inną indukcyjność oraz inny sposób kompensacji uzwojeń wykrywacz po prostu straci na Vpp, co ostatecznie przełoży się na mniejszy zasięg. Możesz kombinować od woli, ale jak już podłączysz ceweczkę od F5 do D4000 czy na odwrót, to zobaczysz, że Delta to jednak nie aki nowszy F5". K.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.