Skocz do zawartości

Guzik Grabskiego bez roku ,num serii,nu matrycy

darek033

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wyskoczył mi ostatnio taki oto guzik..Z literatury wiem że były 3 rodzaje oznakowań Broń Grabski z datą lub num serii i datą lub tylko z numerem matrycy .Na moim guziku nie ma nic oprócz nazwy producenta i miasta .Moje pytanie brzmi czy to błąd matrycy czy były też takie dziwolągi jak mój guzik...pozdrawiam

Napisano
pewnie cyfry lub litery sie zatarły ? w moim guziku jest sygnatura na górze b. g. ł. a na dole data 1936r - na następnym guziku napis otokowy Broń Grabski na dole Łódz , pozatym nad uchem jest nr serii 14 a pod nim data 1937 r , moje guziki są jednolite a twój warstwowy , może to pierwsze emisje tego guzika z nowym godłem państwowym ? w google nie mogłem nic znaleść
Napisano
Same się nie zatarły.

Jesteś pewien darku że nie jest o kilka mm większy od mundurowych wz. 28?

ps. Guziki wz. 28 produkowano do około 48 r. z przedwojennych matryc, przy czym zwykle ucho było na stalowej przetyczce zamiast aluminiowej, występowały także guziki stalowe, ale nie wiem czy w wersji cynk z aluminium także produkowano po wojnie. Wykluczyć się tego nie da, stąd i dziwności w sztancach..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie