darek033 Napisano 19 Sierpień 2012 Autor Napisano 19 Sierpień 2012 Witam serdecznie wyskoczył mi ostatnio taki oto guzik..Z literatury wiem że były 3 rodzaje oznakowań Broń Grabski z datą lub num serii i datą lub tylko z numerem matrycy .Na moim guziku nie ma nic oprócz nazwy producenta i miasta .Moje pytanie brzmi czy to błąd matrycy czy były też takie dziwolągi jak mój guzik...pozdrawiam
LukaszRadom Napisano 19 Sierpień 2012 Napisano 19 Sierpień 2012 pewnie cyfry lub litery sie zatarły ? w moim guziku jest sygnatura na górze b. g. ł. a na dole data 1936r - na następnym guziku napis otokowy Broń Grabski na dole Łódz , pozatym nad uchem jest nr serii 14 a pod nim data 1937 r , moje guziki są jednolite a twój warstwowy , może to pierwsze emisje tego guzika z nowym godłem państwowym ? w google nie mogłem nic znaleść
darek033 Napisano 20 Sierpień 2012 Autor Napisano 20 Sierpień 2012 Guzik jest tak samo wielki jak wz28.Nic sie nie zatarlo to moj nie 1guzik poprostu nic nie ma..:-(
bounty1 Napisano 20 Sierpień 2012 Napisano 20 Sierpień 2012 Same się nie zatarły.Jesteś pewien darku że nie jest o kilka mm większy od mundurowych wz. 28?ps. Guziki wz. 28 produkowano do około 48 r. z przedwojennych matryc, przy czym zwykle ucho było na stalowej przetyczce zamiast aluminiowej, występowały także guziki stalowe, ale nie wiem czy w wersji cynk z aluminium także produkowano po wojnie. Wykluczyć się tego nie da, stąd i dziwności w sztancach..
darek033 Napisano 20 Sierpień 2012 Autor Napisano 20 Sierpień 2012 Środkowy to ten dziwoląg po lewej i prawej Grabski wz28
darek033 Napisano 20 Sierpień 2012 Autor Napisano 20 Sierpień 2012 Dodam iż guzik wyskoczył wraz z maską wz32...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.