Skocz do zawartości

Guzik z napisami i portretem

Zonk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji tego chyba guzika . Część napisu dobrze czytelna Meridias 96" Na środku w obwódce portret mężczyzny z profilu . Druga część napisu tutaj zgaduje nie wszystko można odczytać chyba ierti" . Kształt lekko wypukły z drugiej strony nic nie ma na środku widoczny mały otwór .
Proszę o jakiekolwiek sugestie co i z jakiego okresu to może być .

Napisano
Przedmiot trochę przypomina guzik zrobiony z monety (żetonu, itp.). Ale jeśli druga strona zupełnie gładka, to raczej nie. Czy nie widać tam daty 1896?

Spróbuj przepisać napisy. Może też to być część jakiegoś urządzenia (od roweru po sprzęty domowe), wokół nazwa firmy czy miejscowości. Szczerze mówiąc nie widzę tam portretu z profilu. Jaka średnica?

Spróbuj jeszcze mocniej wykadrować zdjęcie przed zmniejszeniem.
Napisano

Daje lepsze zdjęcie , wyraźnie widać twarz na środku . Napis brzmi

MERIDIES 96 potem trzy zamazane znaki i czytelne ostatnie RTI

Drugi napis wygląda mi na TIERTI ale nie jestem pewien , średnica to 20 mm. Jak pisałem dziurka na środku i druga strona gładka .

Napisano
Dalej proszę o jakieś sugestie co do pochodzenia i okresu z jakiego jest przedmiot , ustaliłem tylko że MERIDIES słowo z łacińskiego znaczy POŁUDNIE . Twarz wybita na chyba guziku nie pasuje do wybijanych na tutejszych przedmiotach , może to przedmiot nie pochodzący z rejonów środkowej Europy ?
Napisano

Najlepsze jakie zrobiłem zdjęcie awersu . Miałem błąd w odczycie .

MERIDIES*96*TIARTI+

* to kropki między napisem a liczbą
+ jakiś mały krzyżyk

Napisano
MARTI MERIDIE 896 , to napisy z twojej monety / guzika , bardziej obstawial bym monete przerobioną na guzik , jesli tak jest to znajdka datowana na 896 r :D
Napisano
Dziękuje za odpowiedz , napisz dlaczego uważasz że pochodzenie może być argentyńskie ? Jakieś sugestie co do okresu pochodzenia ? Z tej samej miejscówki mam grosz praski z 14 wieku . Ale obydwa przedmioty raczej mają ze sobą mało wspólnego .
Napisano
Dziękuje za sugestie , ale napis to MERIDIES*96*TIARTI+

Na pewno nie Marti jest 6 znaków nie 5, wydaje mi się też że przedmiot jest starszy niż Argentyna .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie