matt15 Napisano 16 Lipiec 2012 Autor Napisano 16 Lipiec 2012 Witam,posiadam solarisa i mam pewne pytanie.Otóż ostatnio byłem z nim pierwszy raz na poszukiwaniach i gdy szukałem(dyskryminację miałem ustawioną na połowie)to wykrywał mi wszystko,nawet 1-2 cm cienkiego druta.Potem zrobiłem testy w domu,tak jak w instrukcji i okazało się że potencjometr dyskryminacja nie reaguje.Nawet jak była podkręcona na maxa to i tak gwoździa wykrywało tak jak i wszystko inne.Czy mogło się coś odlutować z tego potencjometru?Czy należy go wymienić?Dodam że baterie są nowe.Proszę o pomoc.
arci Napisano 16 Lipiec 2012 Napisano 16 Lipiec 2012 Jakie masz ustawienia czułości?Gwarancji już nie masz więc odkręć pokrywkę i sprawdz czy kabelki są przylutowane.Rozumiem że Solarkę dopiero kupiłeś jeśli tak pytaj poprzedniego właściciela czy też się tak zachowywała u niego.Zdrów
matt15 Napisano 16 Lipiec 2012 Autor Napisano 16 Lipiec 2012 czułość różnie ustawiałem i ciągle się tak samo zachowuje,a kabelki są przylutowane.
arci Napisano 16 Lipiec 2012 Napisano 16 Lipiec 2012 No to zostaje telefon do pana Rutusa bo coś jest na bank nie tak z potencjometrem.Ja mam Solarisa od 4 ponad lat i nigdy nie miałem takich problemów.Acha a stroiłeś grunt przed kopaniem?Zdrów
matt15 Napisano 16 Lipiec 2012 Autor Napisano 16 Lipiec 2012 Tak stroiłem.A do pana Rutyny można normalnie dzwonić na telefon,czy e-mailem?
arci Napisano 16 Lipiec 2012 Napisano 16 Lipiec 2012 Lepiej dzwonić wtedy będziesz mógł wytłumaczyć niepokojące cie objawy.Zdrów
matt15 Napisano 16 Lipiec 2012 Autor Napisano 16 Lipiec 2012 Wiesz może w których godzinach można dzwonić do pana Rutyny?
arci Napisano 16 Lipiec 2012 Napisano 16 Lipiec 2012 http://www.rutus.com.pl/kontakt.php tu masz numer i myślę że od rana do południa jest najlepiej dzwonić.Zdrów
arci Napisano 16 Lipiec 2012 Napisano 16 Lipiec 2012 Byłem na kopaniu i coś mi nie dawało spokoju nie napisałeś na jakim trybie chodziłeś dynamik,statyk czy mix.Zdrów
matt15 Napisano 17 Lipiec 2012 Autor Napisano 17 Lipiec 2012 Chodzę na dynamiku i kompletnie nie wiem już co zrobić,bo kolega też ma solarisa.Coś mi się wydaje że to coś z pokrętłem(nie reaguje).Mam jeszcze pytanie czy w tym wykrywaczu kabelki połoączone z potencjometrami to te u góry procesora(od strony sondy)?
nikt Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Witam ! Nic nie robić - takie obione" wykrywacze często do niczego się potem nie nadają. W paczkę i do serwisu , do paczki kartka z adresem zwrotnym, tel. kontaktowym i opisem usterki. pozdrawiam RUTUS.
matt15 Napisano 17 Lipiec 2012 Autor Napisano 17 Lipiec 2012 Mam pytanie,czy mógłbym dać wykrywacz do naprawy w każdym punkcie sprzedaży.Jestem z pod Wrocławia a wie że w nim jest sklep gdzie sprzedają Rutusy.
arci Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Wysłać do Rutusa adres masz podałem ci w linku koszt przesyłki plus naprawa na pewno nie będzie wysoki z tego co słyszałem serwis Rutusa nie ma wygórowanych cen napraw.Grzebiąc sam lub oddając komuś kto się na tym do końca nie zna może kosztować cię zakupem nowego wykrywacza a wtedy koszt będzie nie proporcjonalnie wyższy od kosztów naprawy.Zdrów
matt15 Napisano 17 Lipiec 2012 Autor Napisano 17 Lipiec 2012 Zrobiłem dzisiaj testy,dyskryminację ustawiłem na maxa.Kombinerki mi wykrywało przy samej cewce,niemalże musiałem je przystawiać do niej,a gwoździa i monetę wykrywało nie odrzucało.Teraz się zastanawiam czy może to być wina potencjometru że spada zasięg za większe przedmioty?
policemayster Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Kolego, jeżeli masz możliwość to weź od tego kolegi cewke i sprawdź też na niej. Sam Rutus tego nie napisał, ale przypuszczam że istnieje możliwość ''rozjechania'' sie cewki... Pozdrawiam
woziu117 Napisano 23 Lipiec 2012 Napisano 23 Lipiec 2012 Witam. Czy jest ktoś z Kwidzyna, Grudziądza, Iławy na sprawdzenie, porównanie Solarek? Pozdrawiam
matt15 Napisano 26 Lipiec 2012 Autor Napisano 26 Lipiec 2012 Kto ma Rutusa Solarisa 2007 ver.1.1,bo właśnie wróciła wykrywka z naprawy(była sprawna tak powiedział producent) a ja ciągle nie wiem co z nią jest.Może by ta osoba powidziała jak jest z dyskryminacją w tej wersji,bo z tego co się pytałem producenta to w ver. z 2004 była lepsza dyskryminacja.
220V Napisano 28 Lipiec 2012 Napisano 28 Lipiec 2012 Kolego matt15ja mam ten model, o który pytasz.Mam go od nowości i szczerze mówiąc nigdy nie chciało mi się tracić czasu na testy powietrzne co widzi" przy jakiej dyskryminacji.Owszem, gwozdzie się od czasu do czasu kopie, szczególnie te większe, kute i z większych głębokości. Ale coś za coś.Solaris to sprzęt uniwersalny tzn. że pokopiesz i stali i koloru przy tych samych ustawieniach.Ja zasadniczo nie zwiększam dyskryminacji ponad 50%,chyba że sporo drobnej stali,to wtedy: korekcja żelaza na 2dyskryminacja 65 - 75% i ogień ;)Ps. jeśli chcesz kopać tylko drobny kolorek = monetki i żadnej stali,to zmień sprzęt,...albo się musisz z nim osłuchać i ignorować stal.pozdro
matt15 Napisano 21 Marzec 2013 Autor Napisano 21 Marzec 2013 Witam!Jak to jest z wilgocią w Rutusie?Sprawdzając dzisiaj go 5 gr. wykrywał na 24-25 cm w powietrzu co się nie pokrywa z tymi w instrukcji wynikami.Dodam że od miesiąca był nie używany,ale nie wiem czy to coś zmienia.Może taka nagła zmiana temperatury otoczenia,prowadzi do tego że przez pewien czas jest niestabilny?
matt15 Napisano 21 Marzec 2013 Autor Napisano 21 Marzec 2013 Zastanawia mnie jeszcze czy te ustawienia proponowane przez producenta:sygnał wiodący-50,ton-254,są dobre,ja na nich chodzę-jakie są najlepsze ustawienia sygnału wiod. i tonu na militarkę i drobnicę?
irek76 Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Solarką szukałem z dyskryminacją na godz 15,czułość kropka przed max.Zmiana temperatur,nie powinna mieć wpływu na zasięg w Solarce.31 cm na 5gr,to test producenta w przyjaznych dla sprzętu warunkach ( np.wyeliminowane zakłócenia elektromagnetyczne)Nie wiadomo czy twoja cewka jest idealnie zestrojona,a 25 cm to wynik w normie,o ile był powtarzalny.Ton i głośność sygnału wiodącego,niewiele ma do zasięgu w trybie dynamicznym,ustawiasz taki ton,który jest miły dla twojego ucha,sygnał wiodący słabo słyszalny w słuchawkach.W statyku,mixie sygnał wiodący ma znaczenie,bo można wychwycić słabsze sygnały.
matt15 Napisano 23 Marzec 2013 Autor Napisano 23 Marzec 2013 Mam pytanie irek na jakich ustawieniach chodzisz?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.