Skocz do zawartości

Medal niemiecki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wpadł mi w ręce taki oto srebrny medal. Napis po przetłumaczeniu wychodzi coś jakby Przyznany przez niemieckie stowarzyszenie karczmarzy" a pod spodem - an C.Bochanek oraz data 1.9.33 . Czy C. Bochanek to nazwisko nagrodzonego? Kolejne wątpliwości mam przy wspomnianej wyżej dacie. Kropka występuje jedynie przy dwóch pierwszych cyfrach. Czy dobrze rozumuje ,że chodzi o pierwszy września 1933? Czy ktoś wie za co przyznawano takie medale? Czy na każdym było indywidualne nazwisko nagradzanego? Oraz jaki mógł być nakład tych medali? Dziękuję za wszelkie sugestie.

Napisano
na drugiej fotce widnieje napis Für Treue und Fleiss czyli za wiernosc(lojalnosc)i pracowitosc ,w tym przypadku chodzi,jak juz wczesniej pisales o karczme (knajpe).
Medal cywilny najprawdopodobniej ufundowany przez zadowolonych stalych bywalcow.
Napisano
Wszystkie napisy poza datą oraz nazwiskiem C,Bochannek są wypukłe. Moim zdaniem był to gotowy krążek na którym wybijano w odpowiednim pustym polu nazwisko odznaczonego oraz datę nadania. Czy medal ten jest popularny? Szukałem trochę w necie czegoś podobnego ale nie mogę nic takiego znaleźć. Kosztował mnie pół litra czystej. Czy przepłaciłem?
Garbaty dzięki za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie