Witam na pozycjach niedaleko Świekatowa (Kujawsko Pomorskie) trafiłem mała sakiewkę skórzaną, a w niej te dwa nieśmiertelniki polskie, chociaż jeden z nich jest w stanie agonalnym widać że na awersie są te same dane personalne co na drugim nieśmiertelniku (rewers natomiast jest czysty). Można to wytłumaczyć na logikę, że nieśmiertelnik nie był bity regulaminowo i nie nadawał się do przełamania, bo na żadnej połówce dane się nie powtarzały dlatego konieczność bicia dwóch blaszek. Dam dwa zdjęcia jedno awersu drugie rewersu obu blaszek ten w lepszym stanie po lewej ma więcej informacji bo ma zapełniony awers i rewers. Widać że blaszki zawierają wiele błędów i poprawek. Na stronie straty.pl znalazłem dwie pozycje pisujące do tego żołnierza, różniące się miesiącem urodzenia i stalagiem do którego trafili. Nazwa wsi na nieśmiertelniku moim zdaniem jest pomylona na straty.pl jest Jendrzejówka, z nieśmiertelnika można by dedukować Andrzejówka napisane z błędem, co ma małe znaczenie i moim zdaniem jest to zwykła pomyłka gdyż obje te wioski leżą niedaleko od siebie w tym samym powiecie (Biłgoraj jest na nieśmiertelniku) i można by tego żołnierza śmiało przyporządkować do 50 pułku piechoty z Kowla na co wskazywało by miejsce znalezienia jak i jedna z pozycji na straty.pl która wskazuje na strzelca z 50 pułku piechoty. W związku z tym mam pytania, czy już komuś z was trafiły si e nieśmiertelniki bite podwójnie? czy może pojedyncze ale z podobnym sposobem wybicia? A może moja interpretacja jest raczej życzeniowa i ktoś z kolegów naprowadzi mnie na prawdziwy trop. Np ja interpretuje bicie RO 1115 jako rok 1915 wybity z błędem a to zupełnie inny numer. Za wszelka pomoc i sugestie z góry dziękuje. A jeszcze jedno jeśli znajdzie się rodzina żołnierza to chętnie przekaże pamiątkę po najbliższym.
Pytanie
norman33
Witam na pozycjach niedaleko Świekatowa (Kujawsko Pomorskie) trafiłem mała sakiewkę skórzaną, a w niej te dwa nieśmiertelniki polskie, chociaż jeden z nich jest w stanie agonalnym widać że na awersie są te same dane personalne co na drugim nieśmiertelniku (rewers natomiast jest czysty). Można to wytłumaczyć na logikę, że nieśmiertelnik nie był bity regulaminowo i nie nadawał się do przełamania, bo na żadnej połówce dane się nie powtarzały dlatego konieczność bicia dwóch blaszek.
Dam dwa zdjęcia jedno awersu drugie rewersu obu blaszek ten w lepszym stanie po lewej ma więcej informacji bo ma zapełniony awers i rewers.
Widać że blaszki zawierają wiele błędów i poprawek. Na stronie straty.pl znalazłem dwie pozycje pisujące do tego żołnierza, różniące się miesiącem urodzenia i stalagiem do którego trafili. Nazwa wsi na nieśmiertelniku moim zdaniem jest pomylona na straty.pl jest Jendrzejówka, z nieśmiertelnika można by dedukować Andrzejówka napisane z błędem, co ma małe znaczenie i moim zdaniem jest to zwykła pomyłka gdyż obje te wioski leżą niedaleko od siebie w tym samym powiecie (Biłgoraj jest na nieśmiertelniku) i można by tego żołnierza śmiało przyporządkować do 50 pułku piechoty z Kowla na co wskazywało by miejsce znalezienia jak i jedna z pozycji na straty.pl która wskazuje na strzelca z 50 pułku piechoty.
W związku z tym mam pytania, czy już komuś z was trafiły si e nieśmiertelniki bite podwójnie? czy może pojedyncze ale z podobnym sposobem wybicia?
A może moja interpretacja jest raczej życzeniowa i ktoś z kolegów naprowadzi mnie na prawdziwy trop.
Np ja interpretuje bicie RO 1115 jako rok 1915 wybity z błędem a to zupełnie inny numer.
Za wszelka pomoc i sugestie z góry dziękuje.
A jeszcze jedno jeśli znajdzie się rodzina żołnierza to chętnie przekaże pamiątkę po najbliższym.
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.