jan-80 Napisano 7 Lipiec 2012 Autor Napisano 7 Lipiec 2012 WitamMam zamiar zbudować sobie osobny wykrywacz na militaria chce żeby był on dość tani w budowie i prosty do złożenia a części łatwo dostępne nie chodzi mi o jakieś wielki zasięgi myślę o czym żeby chociaż hełm wykrył na jakiś 70/80cm o stelaż mi nie chodzi(bo tu mam własne plany:)) tylko głównie o elektronikę i cewkę mile widziane konkretne odpowiedzi ewentualnie jakieś linki :)Pozdrawiam
Krychus Napisano 7 Lipiec 2012 Napisano 7 Lipiec 2012 Mam zamiar zbudować sobie osobny wykrywacz na militariaPI? VLF? Schematów mam sporo. Pozdrawiam, K.
jan-80 Napisano 7 Lipiec 2012 Autor Napisano 7 Lipiec 2012 Szczerze mówią to sam nie wiem który jest lepszy może jakieś sugestie?!:)
Krychus Napisano 7 Lipiec 2012 Napisano 7 Lipiec 2012 I jak wgl zacząć jego budowę ?!Uuuuu... jak tak zaczynamy, to... ;) Ogólnie nie chce mi się zwykle wałkować takich tematów, ale lubię sobie czasem popisać.Jak zacząć budowę... Hmmm. - oscyloskop masz?- multimetr masz? (wystarczy żeby mierzył prąd, napięcie i ewentualnie test obwodu) - lutownicę masz? (ale z takim cieniutkim grotem, do 2mm szpiczasty, najlepiej zwyczajną kolbową, nie transformatorówkę) A jak ma to być typowo własny projekt to do tego:- druk trawić umiesz? :)Tak właśnie trzeba by było zacząć budowę. Przy takim stopniu rozeznania w temacie radzę nie zabierać się za VLF w ogóle, pozostaje tylko PI. I chyba ten z kitu" avt będzie najlepszy. Jak się znajdą jakieś urządzona wymienione wyżej, to wtedy zapodam schemacik i dokładną instrukcję. Uruchomić też pomogę. Pozdrawiam serdecznie, K.Aha, jakby co - ten kit nazywa się avt-5196. Wpisz w google, zobaczysz.
KrisssK Napisano 7 Lipiec 2012 Napisano 7 Lipiec 2012 A może najprościej (nie wiem czy najtaniej) Jabel - sprawdzona konstrukcja.
jan-80 Napisano 8 Lipiec 2012 Autor Napisano 8 Lipiec 2012 Wiec tak mam na pewno :- lutownicę (cienki grot)-multimetr niestety oscyloskopu brak i raczej ciężko z nim będzie :( A i mam pytanie jeśli zamówię taki zestaw co w linku co w nim otrzymam i co będę musiał dokładnie mątować :http://sklep.avt.pl/p/pl/48365/mikroprocesorowy+wykrywacz+metali+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.htmlLubhttp://sklep.avt.pl/p/pl/485971/impulsowy+wykrywacz+metali+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
jan-80 Napisano 8 Lipiec 2012 Autor Napisano 8 Lipiec 2012 A no i zapomniałem dla wszystkich pomagających serdecznie dziękuje :)Pozdrawiam
Krychus Napisano 8 Lipiec 2012 Napisano 8 Lipiec 2012 jeśli zamówię taki zestaw co w linku co w nim otrzymam i co będę musiał dokładnie mątowaćCytat z tejże strony:w zestawie płytka drukowana, komplet elementów i dokumentacja (bez cewki)Czyli wychodzi na to, ze tylko wlutować elementy i wykonać cewkę. Pozdrawiam serdecznie, K.
jan-80 Napisano 8 Lipiec 2012 Autor Napisano 8 Lipiec 2012 No dobra wlutuje wszytko pięknie tylko jak zrobić ta cewkę ?!
Krychus Napisano 8 Lipiec 2012 Napisano 8 Lipiec 2012 No jak to jak? Gość napisał w skanach dokumentacji tego wykrywacza, że cewkę nawinęli kynarem. Ty możesz zastosować zwykły nawojowy DNE 0,3 mm lub 0,4 mm, tutaj różnicy szczególnej nie będzie. Cewkę najlepiej przewlec przez rurkę z tworzywa, te które masz np. przy pralce (z tymi charakterystycznymi żłobieniami, które pomagają w zgięciu, żeby nie załamać ścianek). Jak nawiniesz tych 50 metrów drutu, rurki skleisz trójnikiem, a środek wypełnisz np. poxipolem czy epidianem. Od trójnika wypuścisz rurkę, którą sobie tam jakoś przymocujesz do stelaża, a także kabel od cewki. Najlepiej, żeby ten kabel był miękki, ale jednocześnie wytrzymały (najlepiej w grubej izolacji silikonowej), z ekranem pojedynczym, który potem podłączysz pod masę układu. Można tez zrobić projekt cewki zamkniętej - ścinasz dwa denka wiader 10l po farbie na wysokości ok. 1,5cm (one mają chyba jakoś 25cm), potem po nawinięciu uzwojeń wkładasz do jednej części obudowy, podklejasz je dobrze ww. żywicą, a potem składasz dwie części do kupy", uprzednio smarując żywicą brzegi tych denek. A potem... to już tylko mechaniczna robota - podkleić jakieś uszy, do których przymocujesz stelaż, itd. Pomysłów jest multum. Poszukaj też trochę na internecie. Pamiętaj tylko, że przy nawijaniu cewki nie dotykaj gołymi rękoma drutu, kabel jakiś miękki w wytrzymałej izolacji z ekranem, a wtyk - najlepiej 2-pinowy skręcany metalowy (coś jak od gniazda mikrofonowego CB). Cewki ekranować w tym przypadku nie trzeba. Patrząc na ten układ z karty trzeba przyznać, że mało jest tam do poprawki, a tym bardziej do modyfikacji - wszystko zrobione na jednym procku... A generator to sobie możemy odpuścić, choć jakbyś chciał, to i z nim można byłoby poeksperymentować. To tak na skróty. Jakby co, pisz. Pozdrawiam serdecznie, K.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.