Skocz do zawartości

Avt 5196 wykrywacz pi

RIDER

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Składam właśnie takowe urządzenie,w planach cewka 50-60cm średnicy.Składał ktoś kiedyś coś takiego i czy jest to w ogóle warte zachodu?
Napisano
Miałem to okazję raz naprawiać. Mówiąc szczerze tranzystor mocy (ten w zestawie) nie wytrzymał pierwszego uruchomienia. Ale wynikało to z błędu montującego. Dlatego na przyszłość dla wszystkich: aby uniknąć przegrzewania się tego tranzystora (bo wynika ono głównie z procesu wykonania cewki - długości drutu/jego średnicy w stosunku do średnicy karkasu, na jakiej została nawinięta) należy przy pierwszym uruchamianiu potencjometr od regulacji częstotliwości sygnału cewki(na generatorze 555) ustawić w pozycji środkowej, a dopiero potem, po podłączeniu oscyloskopu, w możliwie najkrótszym czasie na wyjściu ustawić częstotliwość koło 110 Hz. Inaczej przy dłuższych zabawach" z elektroniką, bez strojenia może dojść do uszkodzenia tranzystora.

Jak już nawijasz tą swoją cewkę (liczę średnio 55 cm): promień cewki wynosi 27,5 cm; 2 *3,14*27,5 = 172,7 cm; 1600:172,4 = ~9,30 zwojów.

Pozdrawiam serdecznie, K.
Napisano
Pytanie jeszcze odnośnie cewki czy zwoje muszą być nawinięte równo obok siebie i czy jest ważny kierunek nawijania?
Napisano
czy zwoje muszą być nawinięte równo obok siebie

Niekoniecznie równo, byle były dobrze ściśnięte (każdy zwój do zwoja, np. nitką czy taśmą co kilka cm) - dokładność tu nie jest taka ważna, to proste PI.

czy jest ważny kierunek nawijania?

Nie ma to najmniejszego znaczenia.

K.
Napisano
A który drut 0.5 czy 0.6 albo grubszy?Nigdy nie bawiłem się w nawijanie cewek,więc w tym temacie jestem totalnie zielony.
Napisano
Im grusza średnica drutu, to mniejsza rezystancja wewnętrzna. Drut o grubości 0,6, powinien pasować jak ulał. Ważna jest też jakość użytych przewodów, bardzo dobrym przewodem jest, jedna z żył w oplocie kabla telefonicznego. Pamiętaj około 16 metrów, przewodu owinąć na okręgu. Tolerancja na + 1 M.
Pozdrawiam i życzę powodzenia. Krzysztof
Napisano
Znalazłem też w ofercie avt drut dne 0,6 w całkiem dobrej cenie,jest w szpulach po 100g,250g i więcej.W stugramowej szpuli to pewnie mi nawet na jedną cewkę nie wystarczy(przewiduję jakieś straty) więc chyba będzie 250g,nadaje się to do czegoś czy to jakiś szajs?
  • 1 year later...
Napisano
widziałem że krychus robił jakieś śmieszne obliczenia mówiące ile drutu potrzeba czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak to liczyć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie