RIDER Napisano 6 Lipiec 2012 Autor Napisano 6 Lipiec 2012 Witam.Składam właśnie takowe urządzenie,w planach cewka 50-60cm średnicy.Składał ktoś kiedyś coś takiego i czy jest to w ogóle warte zachodu?
Krychus Napisano 7 Lipiec 2012 Napisano 7 Lipiec 2012 Miałem to okazję raz naprawiać. Mówiąc szczerze tranzystor mocy (ten w zestawie) nie wytrzymał pierwszego uruchomienia. Ale wynikało to z błędu montującego. Dlatego na przyszłość dla wszystkich: aby uniknąć przegrzewania się tego tranzystora (bo wynika ono głównie z procesu wykonania cewki - długości drutu/jego średnicy w stosunku do średnicy karkasu, na jakiej została nawinięta) należy przy pierwszym uruchamianiu potencjometr od regulacji częstotliwości sygnału cewki(na generatorze 555) ustawić w pozycji środkowej, a dopiero potem, po podłączeniu oscyloskopu, w możliwie najkrótszym czasie na wyjściu ustawić częstotliwość koło 110 Hz. Inaczej przy dłuższych zabawach" z elektroniką, bez strojenia może dojść do uszkodzenia tranzystora. Jak już nawijasz tą swoją cewkę (liczę średnio 55 cm): promień cewki wynosi 27,5 cm; 2 *3,14*27,5 = 172,7 cm; 1600:172,4 = ~9,30 zwojów. Pozdrawiam serdecznie, K.
RIDER Napisano 9 Lipiec 2012 Autor Napisano 9 Lipiec 2012 Pytanie jeszcze odnośnie cewki czy zwoje muszą być nawinięte równo obok siebie i czy jest ważny kierunek nawijania?
Krychus Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 czy zwoje muszą być nawinięte równo obok siebieNiekoniecznie równo, byle były dobrze ściśnięte (każdy zwój do zwoja, np. nitką czy taśmą co kilka cm) - dokładność tu nie jest taka ważna, to proste PI. czy jest ważny kierunek nawijania?Nie ma to najmniejszego znaczenia. K.
RIDER Napisano 11 Lipiec 2012 Autor Napisano 11 Lipiec 2012 A który drut 0.5 czy 0.6 albo grubszy?Nigdy nie bawiłem się w nawijanie cewek,więc w tym temacie jestem totalnie zielony.
Amontillado Napisano 11 Lipiec 2012 Napisano 11 Lipiec 2012 Im grusza średnica drutu, to mniejsza rezystancja wewnętrzna. Drut o grubości 0,6, powinien pasować jak ulał. Ważna jest też jakość użytych przewodów, bardzo dobrym przewodem jest, jedna z żył w oplocie kabla telefonicznego. Pamiętaj około 16 metrów, przewodu owinąć na okręgu. Tolerancja na + 1 M.Pozdrawiam i życzę powodzenia. Krzysztof
RIDER Napisano 12 Lipiec 2012 Autor Napisano 12 Lipiec 2012 Znalazłem też w ofercie avt drut dne 0,6 w całkiem dobrej cenie,jest w szpulach po 100g,250g i więcej.W stugramowej szpuli to pewnie mi nawet na jedną cewkę nie wystarczy(przewiduję jakieś straty) więc chyba będzie 250g,nadaje się to do czegoś czy to jakiś szajs?
Krychus Napisano 12 Lipiec 2012 Napisano 12 Lipiec 2012 No a dlaczego miałby się nie nadawać? Zwyczajny drut nawojowy. Na zwyczajną cewkę do PI starczy :)Pozdrawiam, K.
RIDER Napisano 12 Lipiec 2012 Autor Napisano 12 Lipiec 2012 No to biorę się do roboty,jak nie wybuchnie będzie dobrze:)Dzięki za pomoc Ludziom dobrej cewki :)
teuszp Napisano 4 Grudzień 2013 Napisano 4 Grudzień 2013 widziałem że krychus robił jakieś śmieszne obliczenia mówiące ile drutu potrzeba czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak to liczyć?
RIDER Napisano 7 Grudzień 2013 Autor Napisano 7 Grudzień 2013 16m Dne 0,6mm niezależnie od średnicy cewki i nie zawsze wyjdzie idealnie 16m więc lepiej chyba dołożyć +.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.