Elmariano Napisano 2 Lipiec 2012 Autor Napisano 2 Lipiec 2012 Witam, czy zmógłby ktoś pomóc w identyfikacji takiej oto monetki? Mam tylko ten szkic. Monetka jest miedziana, wymiary na szkicu, grubość ok 1-1,5 mm, wagi nie podam bo nie mam czym zważyć. Z tego co sam wygooglowałem to może być denar ruski Ludwika Węgierskiego, ale Kazimierz Wielki też miał podobne. Jeżeli ktoś da radę w oparciu o ten rysuneczek to proszę o pomoc, proszę też o informację co do stopnia rzadkości tej monetki. pzdr
sigis3 Napisano 2 Lipiec 2012 Napisano 2 Lipiec 2012 Witam, z rysunku raczej Ludwik I Andegaweński, puło ruskie. Daj zdjęcie jednak, bo K i L wyglądały dość podobnie. Pozdrawiam
Elmariano Napisano 2 Lipiec 2012 Autor Napisano 2 Lipiec 2012 monetka wyglądała niemal identycznie jak pierwsza z góry w linku który podałeś. aukcja 49/174, z tym ,że ja tam nie widzę litery L tylko II.. jaki jest stopień ich rzadkości?
sigis3 Napisano 2 Lipiec 2012 Napisano 2 Lipiec 2012 Tak właśnie pisano L w tamtym czasie. Nie wiem, czy ktoś sensownie opisał ich rzadkość, ja mam tylko starego" Kopickiego. Generalnie monety dość rzadkie, ale nie jakieś unikaty.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.