CzarnyPoznań Napisano 15 Czerwiec 2012 Autor Napisano 15 Czerwiec 2012 Witam poszukuje informacji na temat obozów RAD na terenie Wielkopolski.Dodam że jeden namierzyłem pod Poznanie na trasie na Leszno.Ogólnie szukałem w necie na wiele sposobów ale nic konkretnego nie znalazłem.Również o tym obozie o którym już wiem też nie ma zbytnio informacji.Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
Gniewkos Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Jest spis wraz z numerami, oczywiście tych obozów które są znane było jeszcze sporo mniejszych o których nikt nie pamięta.trzeba tylko szukać...pozdro!
talgo Napisano 26 Czerwiec 2012 Napisano 26 Czerwiec 2012 Pod poznaniem to już przeryty do granic możliwości :P
gabec85 Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 jeden z podobozów obozu głównego w Żabikowie mieścił się we wsi Łomnica koło Zbąszynia.Do dzisiaj można tam zauważyć w lesie kopce usypane przez więźniów a teren samego obozu jest upamiętniony tablicą pamiątkową.
Gniewkos Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 Kolego chyba pomyliłeś tutaj tematykę to temat o obozach RAD czyli Reichsarbeitsdienst, a nie obozach gdzie trzymano więźniów.pozdro!
sebi_ns Napisano 2 Wrzesień 2012 Napisano 2 Wrzesień 2012 witam właśnie tera wyczytałem że w Nowej Soli był jakiś obuz RAD DLA KOBIET Z GROSS-ROZEN które produkowały nić dla III Rzeszy w fabryce nici . Czy cośna ten temat wiecie , mieszkam w nowej soli
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.