InvictusLuna Napisano 14 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2012 Witam serdecznie. To mój pierwszy post, ale czytam forum od pewnego czasu. Dokonałem kilka lat temu odkrycia i teraz kiedy dojrzałem do sprawy postanowiłem działać. Opisze w kilku słowach co i jak.W 1939r Niemcy byli u progu mojej miejscowości. Mój pradziad jako majętny człowiek z obawy przed grabieżą ukrył w różnych miejscach kilka depozytów. Pradziadek nie wrócił po wojnie do domu. Wśród tych rzeczy które po wojnie udało się odnaleźć (lata 50' i 80' )były papiery wartościowe, banknoty i srebra, w tym sporo srebrnych monet. Jeszcze do niedawna byłem przekonany że to cała rodzinna historia, jednak w spadku" od ojca otrzymałem dalszą jej część. Nigdy nie odnaleziono depozytu złota. Wiem że jestem szczęściarzem dysponując taką wiedzą i mam pewność że nikt tego depozytu nigdy nie odnalazł.Mam do Was jako do fachowców pytanie jak sie do tego zabrać? Radzono mi żeby poprosić kogoś kto ma już doświadczenie w machaniu kijem, ale nie potrafię oprzeć się pokusie i chcę dokonać odkrycia własnymi siłami. Myślę że to bezcenne uczucie ;) Cały obszar poszukiwań mam dość zawężony - góra 20 arów. Na terenie są 3 budynki gospodarcze i przez lata na pewno nazbierało się sporo śmieci jak to na gospodarce, podwórzu czy ogrodzie. Srebrne monety były zakopane na głębokości ok 60cm przy ścianie budynku i było ich kilkadziesiąt. Jeśli mój dziadek się nie mylił depozyt ze złota składał się głównie z monet i było ich również kilkadziesiąt. Nie wiem jakiej wielkości były monety, wiem że są ukryte razem co daje pewne nadzieje na ich zlokalizowanie. Jak zabralibyście się do poszukiwań? Jaki sprzęt i ustawienia. Zakładając że spora ilość złota jest zakopana na głębokości do 1m w zaśmieconym terenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikt Napisano 18 Czerwiec 2012 Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Witam ! Przegrane jak w ruskim czołgu......1 - Na początek Jabel - trzeba zebrać wszystkie śmieci z wierzchu. 2 - potem dobry głęboki VLF - i też trzeba kopać każdy sygnał. 3- na koniec bardzo dobry ,bardzo głęboki PI - najlepiej z ramką 1mx1m. I tu też trzeba kopać każdy sygnał. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 18 Czerwiec 2012 Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Masz kolego może fotki tego co już udało Ci się wykopać?Ja bym na początek spróbował wykrywką z dyskryminacją i kopał tylko kolor, a dopiero później jak to nic nie da to wypierniczał po kolei wszystkie śmieci i złom.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian84 Napisano 18 Czerwiec 2012 Share Napisano 18 Czerwiec 2012 był watek o słoiku monet na 1m sprawa ciężka, poszukaj na forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
belba Napisano 18 Czerwiec 2012 Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Szukaj w pobliżu starych drzew,na rogach budynków, kamień graniczny, stara studnia to typowe punkty na depozyty.Zawsze zostaje po nich ślad i łatwo je zapamiętać.Podobno fachowcy od depozytów biorą 20% wartość zadołowanego depozytu.Powodzenia ryczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 19 Czerwiec 2012 Share Napisano 19 Czerwiec 2012 20 arów to nie aż tak wielka powierzchnia a 20% od takiej sumki przy tej cenie złota i monet jaką można sobie wyobrazić to już spora sumka bo raczej 3 czy 5szt to nie będzie tylko co najmniej z 10szt (moje osobiste domysły). Jak chcesz odnaleźć tylko ten depozyt jesteś szeroki w barach i lubisz kopać to możesz postąpić tak jak proponuje nikt w 1 podpunkcie, kup sobie jabla albo pulsara 4 jak na standardowej cewce nic nie pokaże to kupisz 4m peszla do kabla 20m drutu i zrobisz sobie cewkę ramową i zasięg wzrośnie ci o połowę a dyskryminacja ,,naturalna,, z racji dużej cewki odrzuci ci małe śmieci. Jeśli natomiast chcesz związać się z tym hobby kup sobie od razu jakiś vlf i nie paw się tanimi PI, wydasz te 700-1000zł ale będziesz miał sprzęt na lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.