Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynka na ładowarkę do MG

Pader

Pytanie

Napisano
Witam.
Chciałbym potwierdzić pochodzenie i przeznaczenie mojej skrzynki MG, czy na pewno jest ona do ładowarki amunicji na taśmę?? Wydaje mi się że widziałem gdzieś taką na zagranicznej stronie ale nie mogę odszukać.
http://myvimu.com/exhibit/41235517-skrzynka-na-ladowarke-amunicji-do-mg-34-42

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję vis1939
Skrzynkę dostałem od kolegi i nie jest w najlepszym stanie ( ma swoje lata ) czy jest możliwe,aby pochodziła z okresu II wojny.Czy można ją datować np. po sygnowaniu.
Pozdrawiam Liwiusz66
Napisano
Witam.
Chciałbym potwierdzić pochodzenie i przeznaczenie mojej skrzynki MG, czy na pewno jest ona do ładowarki amunicji na taśmę?? Wydaje mi się że widziałem gdzieś taką na zagranicznej stronie ale nie mogę odszukać.
http://myvimu.com/exhibit/41235517-skrzynka-na-ladowarke-amunicji-do-mg-34-42
Napisano
jeszcze ciekawiej:]
No Kolego Vis zaskoczyłeś mnie:]
Może być wojenna tak jak moja, ja swoją przytaszczyłem z Podlasia. Po niemieckiej armii trafiają się włoskie sprzęty, czeskie(mam taką manierkę np.), Polskie jednym słowem wszystko co zdobyczne i przydać się mogło. Przydało by się tylko datowanie jakieś określić.
Napisano
Poszukałem w książkach i znalazłem odpowiedz dotyczącą sygnowania skrzynki E3-lew-37
E3 - znak kodowy wytwórni zbrojeniowej w Brnie
Rysunek lwa - godło narodowe
37 - rok produkcji
Więc moje przypuszczenia dotyczące skrzynki potwierdziły się.
Jeszcze raz dzięki vis1939 za pomoc.
Napisano

Posiadam taką skrzynkę i jej długość wynosi 34,5cm czyli około 1,5cm krótsza od standartowych skrzynek.Następną kwestią jest zbyt kosztowne zajęcie miejsca stalową wkładką w środku. Nie neguję tego że służyła do przenoszenia taśm z amunicją,ale czy wkładka nie miała dodatkowej funkcji ?
Pozdrawiam Liwiusz66

Napisano
Kolego sgp, no wygląd jak podstawowej skrzynki na taśmę tylko po co wkładka w takim razie skoro standardowe jej nie posiadają, musiała coś podtrzymywać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie