Skocz do zawartości

HS-3 pęknięta cewka

Dragon125

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Dzisiaj doznałem wielkiego rozczarowania. Mój ukochany Smętek zaczął szwankować. Wcześniej( od czasu zakupu ) działał idealnie,wręcz można powiedzieć - sprawdzał się. Jednak dzisiaj zaczął odwalać". Po włączeniu ,trudno było go dostroić ,sygnał nie był stały . Myślę sobie , to na pewno baterie,przecież są bardzo stare. Pojechałem kupiłem alkaliczne,nic się nie zmieniło. Pomyślałem,to pewnie cewka ! przecież spod kleju ( bo pęknięcie było oklejone jakimś klejem) widać pęknięcie. Odłamał się kawałek tego kleju.

I moje pytania brzmią:
1.Czemu smętek podczas czesania terenu wydaje dziwne pojedyncze dźwięki ?
2. Czy to możliwe,że winą jest wilgoć ? przecież wcześniej działał,więc samo pęknięcie nie może być problemem. Syszyłem to miejsce suszarką,cewka była dość ciepła,musiało to wyparować. A jednak dalej nie działa jak należy.
3. Czy przypadkiem cewka nie musi być po prostu szczelna ?

Dziękuję za wszelką pomoc,mam nadzieje,że obędzie się bez wizyty u Pana Smętkowskiego :(

Pozdrawiam
Bartek
Napisano
Wilgoć w cewce może dawać takie objawy jak mówisz,
albo wilgoć w gnieździe podłączenia cewki z elektroniką.
Najprościej byłoby pożyczyć od jakiegoś znajomego sprawną cewkę i zamienić dla sprawdzenia.
Wtedy można wykluczyć winę cewy.
Wzbudzanie wykrywacza może też być spowodowane uszkodzeniem jednego z przełączników (może Zerownie się zepsuło?)- przynajmniej ja tak kiedyś miałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie