Skocz do zawartości

Duży, gruby ,miedziany medalik.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Znalazłem taki oto piękny medalik i moja prośba do kolegów jest taka aby koledzy pomogli mi w określeniu pochodzenia i z jakiego okresu może pochodzić?
Medalik ma wysokość:(bez uszka)31mm, szerokość:27mm, wysokość uszka:7mmm.
Napisów nie przepisuje bo na zdjęciu dokładnie je widać ale wazie co to chętnie przepisze.
Za wszelkie informacje wielkie dzięki!
Pozdrawiam Rafał:)

Napisano
A co z pochodzeniem, z jakiego kraju może pochodzić- można określić czy raczej trudno będzie powiedzieć ?
A napisy to po jakiemu są?
Napisano
Medalik to import z Włoch ,jak zresztą wiele medalików pochodzących z tego okresu.
Awers:postacie pod krzyżem Maryja i święty Jan Apostoł,napis otokowy-sentencja łacińska ,którą już pewnie sobie wygóglowałeś tłumaczem.
Rewers:Duch Święty pod postacią gołębicy,od lewej,któryś ze świętych papieży Pius I lub Pius V [pod lewą ręką świętego korona papieska-tiara].Drugi ze świętych to Feliks Kantalicijo [Cantalice] kapucyn,Trzecią osoba jest prawdopodobnie św. Katarzyna z Vadsteny,brygidka.Ostatnim ze świetych jest Andrzej Apostoł[Andreas] wraz z atrybutem swej męki krzyżem [tu w formie łacińskiej] zwykle jednak w kształcie litery X.

Podobny medalik został znaleziony w kontekście Powstania Listopadowego pod Iganiami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie