Skocz do zawartości

Panzerfausty - uzycie w walkach miejskich

Gość rivia

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Po 15 minutach było już po szturmie. Często Rosjanie i Polacy używali ich w atakach na umocnione budynki, ale nie słyszałem żeby ktoś strzelał z nich z budynku.
Napisano
A nie można się było poparzyć gazami wylotowymi przy strzelaniu z budynku? Nie wiem ,nie strzelałem z fausta (jeszcze) :)

bjar_1
Napisano
Witam,
apropo gazów wylotowych z Pancerfausta - jak ktoś widział film z Johnem Malkovichem Król Olch" i pamięta scenę z ćwiczeń polowych przy urzyciu Pancerfaustu, to będzie wiedział o co chodzi. Płomień dochodzi gdzieś do 1,5m.

Pozdr
Marcin
Napisano
A ile smrodu i dymu jest przy takim strzale! Widziałem oryginalny film ściągnięty z Kaazy--- German anti tank bazooka". Są tam pokazane dwa strzały i wybuch. Sądzę, że po jednym strzale całe pomieszczenie byłoby białe od dymu. To przecierz nie jest proch bezdymny.
Napisano
witam
instrukcja obsługi wymagała, dla zachowania bezpieczeństwa, 10 metrów wolnej przestrzeni za strzelającym (minimum 3 metry). inaczej strzelający mógł ulec poparzeniu przez odbite gazy prochowe i płomień (do 1,5 metra od końca wyrzutni). w odległości do 3 metrów strumień ognia i gazów był śmiertelny dla osoby stojącej z tyłu. z tego wynika, że można było strzelać z pomieszczenia o odpowiednich wymiarach, zresztą widać to na archiwalnych filmach np. z walk o Berlin
pozdrawiam - jerzyk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie