bjar_1 Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 No rzeczywiście ,co to jest mieć sparaliżowany słuch na 15 minut :) bjar_1
maxikasek Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Po 15 minutach było już po szturmie. Często Rosjanie i Polacy używali ich w atakach na umocnione budynki, ale nie słyszałem żeby ktoś strzelał z nich z budynku.
bjar_1 Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 A nie można się było poparzyć gazami wylotowymi przy strzelaniu z budynku? Nie wiem ,nie strzelałem z fausta (jeszcze) :)bjar_1
maxikasek Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Gazy wylatują chyba do 2m. Coś tam było o tym w instrukcji, nie mam jej teraz przy sobie więc mówię z głowy czyli z niczego.
Monsun Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Witam,apropo gazów wylotowych z Pancerfausta - jak ktoś widział film z Johnem Malkovichem Król Olch" i pamięta scenę z ćwiczeń polowych przy urzyciu Pancerfaustu, to będzie wiedział o co chodzi. Płomień dochodzi gdzieś do 1,5m.PozdrMarcin
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 A ile smrodu i dymu jest przy takim strzale! Widziałem oryginalny film ściągnięty z Kaazy--- German anti tank bazooka". Są tam pokazane dwa strzały i wybuch. Sądzę, że po jednym strzale całe pomieszczenie byłoby białe od dymu. To przecierz nie jest proch bezdymny.
Monsun Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Jeśli macie ochotę, to jutro mogę wrzucić zobrazowaną instrukcję obsługi do Panzerfaust 60.
jerzyk Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 witaminstrukcja obsługi wymagała, dla zachowania bezpieczeństwa, 10 metrów wolnej przestrzeni za strzelającym (minimum 3 metry). inaczej strzelający mógł ulec poparzeniu przez odbite gazy prochowe i płomień (do 1,5 metra od końca wyrzutni). w odległości do 3 metrów strumień ognia i gazów był śmiertelny dla osoby stojącej z tyłu. z tego wynika, że można było strzelać z pomieszczenia o odpowiednich wymiarach, zresztą widać to na archiwalnych filmach np. z walk o Berlinpozdrawiam - jerzyk
Monsun Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Witam,tak jak obiecałem zamieszczam scany takiej zilustrowanej instrukcji. Trochę tego będzie.... miłego oglądania.Str.1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.