gregorioo Napisano 26 Maj 2012 Autor Share Napisano 26 Maj 2012 Witam:) Będąc na wykopkach kanarek wyśpiewał mi taki oto sygnecik. Mam prośbę, może ktoś może mi go wydatować i określić, a także podpowiedzieć czym go wyczyścić, albo lepiej nie czyścić?:) średnica 22mm, czerwony kamień z wierzchu płaski, szlif widoczny od spodu. Dzięki i Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorioo Napisano 26 Maj 2012 Autor Share Napisano 26 Maj 2012 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorioo Napisano 26 Maj 2012 Autor Share Napisano 26 Maj 2012 2. Punce. Co to za oznaczenia? co to za próba? może ktoś wie? zdjęcie w negatywie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorioo Napisano 26 Maj 2012 Autor Share Napisano 26 Maj 2012 3. Punce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorioo Napisano 26 Maj 2012 Autor Share Napisano 26 Maj 2012 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas1981 Napisano 26 Maj 2012 Share Napisano 26 Maj 2012 Piękny i duży kamyczek, rubin zdaje się. Jeśli nie jest syntetyczny to gratuluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
numi5 Napisano 26 Maj 2012 Share Napisano 26 Maj 2012 Sprawdź u jubilera - jeżeli to syntetyk, to XX w i raczej 2 połowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorioo Napisano 27 Maj 2012 Autor Share Napisano 27 Maj 2012 może ktoś coś więcej wie?:) jakieś sugestie?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Tak jak powiedział kolega. Weź do jubilera. Podejrzewam, że ci powie wszystko co będziesz chciał wiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and_andrzej Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Rubin (czyli czerwony korund) ma 9 w skali twardosci MOhsa... jak sie nie boisz i sie da to sproboj nim zarysowac zwykła szybe - jesli rysuje łatwo to to rubin moze byc. A jak sygnet stary z przedwojnia to tak jak numi5 napisał - to nie jest syntetyczny i taki spory kamyczek moze byc troche wart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan13 Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 kolego widziałem coś podobnego w srebrze z kamieniem czerwonym- granatem, produkcji braci hempel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jay-jay Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Rubiny osadzano w innych materiałach niż złoto czy srebro??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaskinek Napisano 2 Maj 2015 Share Napisano 2 Maj 2015 Jest taka zasada.Nie obsadza się (obsadzało)zazwyczaj kamieni szlachetnych w nieszlachetnych metalach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.