Skocz do zawartości
  • 0

Pruska porcelana z monogramem

beamter

Pytanie

Napisano

Witam,
spacerując w okolicy dawnego pałacu rodziny von Treskow w Biedrusku pod Poznaniem natknąłem się na rumowisko: cegły, szkło, pobita zastawa stołowa. W tym bajzlu znalazłem wiele kawałków z monogramem, którego nie umiem rozszyfrować. Po kolorystyce, zwłaszcza obwódki, wnoszę że to dziedzictwo pruskie. Sygnowane C.T." (to akurat jasne...) wraz z dopiskiem" - P.Raddatz&Co Berlin W.66. Charakterystyka sygnatury wytwórcy sugeruje, że to produkcja z lat 1875-1900. Raddatz to nazwisko oficjalnego dostawcy królewskiego dworu pruskiego. Wydaje mi się, że korona może sugerować przynależność właścicieli" do domu panującego. Pałac posiadali von Treskowowie, potem na pocz. XXw. sprzedali wraz z majątkiem wojsku na poligon. Oczywiście śmietnik w pobliżu pałacu nie świadczy, że stamtąd pochodzą skorupy, równie dobrze ktoś mógł zrzucić ładunek przywożąc z innej okolicy. Na mojego maila, Muzeum Historii Niemiec w Berlinie również nie udało się zidentyfikować monogramu. Spór panuje w ogóle co do odczytania samych liter i nawet ich liczby (2,3?), nie mówiąc o przypisaniu ich do konkretnego nazwiska... Polecam zatem łamigłówkę historyczną...

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie