Gość Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Czołem towarzysze.Ostatnio byliśmy na kopaniu w okolicach Słubic .Z ciekawszych znalezisk : kuźnia polowa i 8 podków,chyab od perszeronów które ciągały działa , bo w okolicy było wiele stanowisk artyleryjskich - szczęście mnei nie opusci przez cały rok chyba... ,znajomy wykopa l za to w zawalonej ziemiance kanister wermachtowsk izalany benzyna pod sam korek .Sprawdzalismy-paliła sie,miała ładny zapach .Znalezisko o tyle ciekawe że benzyna w ostatniej fazie wojny była na wage zlota a tu caly kanisterek sie uchował....Mam też pytanie, przekopalismy wiele ziemianek wojskowych w okolicy(bunkry ziemne?) .W każdej! zawiasy od drzwi i zamek z klamką, jedna nawet mosieżna .Czy ktoś powie mi jak wyglądała takowa ziemianka? Nie sądziłe mze mialy drzwi, ale w środku jednej znaleźlismy też piecyk kozę w dobrym stanie. Ma ktoś moze fotki takiego domku" z gleby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Drzwi mogły służyć za podłogę, lub dach ziemianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 A nie sa to ziemianki w ktorych ukrywala sie ludnosc cywilna i stad te podkowy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Szczególnie Rosjanie ułatwiali sobie sprawę i ściagali drzwi z okolicznych wiosek które służyły za ściany. Na sufity dawali raczej pnie drzew (też nie chciałbys być przysypany w takiej ziemiance od pobliskiego wybuchu). Zmorą są tak naprawdę ci wygodni kórzy ściagali łóżka. Drzwi miały tylko dwa zawiasy i parę okuć, a łóżko sprężyn od z....nia. Kto kopał sprężynki to wie. Co do podków to często się trafia, raz trafiłem kompletny zakład kowalski razem z kowadłem zrobionym z szyny kolejowej. Moga też pochodzić od drwali, często dawniej jak koń zgubił podkowę to podkuwali go na miejkscu w lesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.