Skocz do zawartości

Kilka słów o ustawianiu PROximy v5,0

herr kurzo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na statyku Proxima sygnalizuje dźwiękiem każdy metal, ale jak przedmiot będzie odrzucony przez dyskryminację to na wyświetlaczu nic się nie pokaże.
Napisano
Aha czyli na wyświetlaczu będzie się wyświetlać to czego dyskryminacja nie odrzuciła, czyli jak ustawimy dyskryminacje to będzie dźwięk ale nie będzie się wyświetlać nic chodzi mi np; o gwoździe czy kapsle.A kopać to co się wyświetla tak?
Napisano
Z tym oszukiwaniem całkowicie się zgodzę.
Kilka razy wyjąłem kolor, a proxima wskazywała na minus i głupiała?
To chyba kwestia gleby (ruda żelaza)?
Pozdrawiam,
Napisano
Musisz Kolegi umówić się na instruktaż z doświadczonym użytkownikiem Rutusa w terenie.
Co do statyka, to nie mam dużego doświadczenia, natomiast o trybie dynamicznym trochę tam wiem. Jeśli mieszkasz w okolicach Wa-wy, to mogę Ci kiedyś pomóc i wytłumaczyć (ustawić)Proxime.
Pozdrawiam,
Napisano
Dyskryminację na statyku najlepiej w ogóle wyłączyć. Na początku kop wszystkie sygnały i posprawdzaj sobie co daje jakie wskazania. Czym przedmiot stalowy większy, tym faza sygnału jest bardziej przesunięta w stronę 0, a przedmioty naprawdę duże będą dawać sygnał dodatni - np hełm będzie dawał na + 70 (to zależy też od głębokości zalegania). Ja generalnie nie kopię sygnałów poniżej - 50. Przy dyskryminacji ustawionej na 0 omijasz sporo ciekawych fantów.

Jak wykrywacz będzie się często wzbudzał, to zmniejsz czułość. Jak będzie się rozstrajał na słońcu itp, to możesz ustawić SAT na 1 czy 2. Pamiętaj żeby w statyku po każdej zmianie ustawień ponownie dostroić wykrywacz.

Pamiętaj też o w miarę częstym zerowaniu (spustem pod wyświetlaczem), bo z czasem spada zasięg.
Napisano
Dzięki wielkie za porady ale znając życie to jeszcze nie wszystko.Na pewno jeszcze będę się dopytywał ale w miarę możliwości piszcie na jakich ustawieniach chodzicie.Pozdro
  • 4 months later...
Napisano
Tony ze skokiem co 10 z piskiem na +max do buuuuu na -max.
Według mnie, kiedy zejdę na -80, to dużo lepiej ciągnie, a przy dobrej tonacji, po kilku wypadach można chodzić na słuch.
Pozdrawiam,
Mazow
Sugestia paratrafna.
Jeśli nie jestem chirurgiem staram się nie operować.
-30 i lecisz w innym przypadku kup sobie statyk.
Napisano
Witam,
Chciałbym zapytać czy jest na forum osoba z Wrocławia lub z okolic z którą mógłbym się umówić na instruktarz z Rutusem w terenie? Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie