Skocz do zawartości

Powstańcy przy Toruńskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Mam nadzieję, ze nikt się nie obrazi za temat luźno związany z eksploracją.
Dziś moją szkołę odwiedzili kombatanci, którzy opowiadali uczniom swoje przeżycia związane z powstaniem. Drugą część poprowadził Paweł z Prywatnego Muzeum Techniki Wojskowej i Cywilnejw Markach, opowiadając o uzbrojeniu używanym podczas II Wojny Światowej.
Nie muszę mówić z jakim zainteresowaniem uczniowie uczestniczyli w zajęciach.
Bogdan
Napisano
To może zaproponuj swojemu nauczycielowi aby zorganizował takie spotkanie. Myślę, że jeżeli zaproponujesz pomoc, to w Twojej szkole też będzie to możliwe. Bo za kilka lat nie będziesz miał już takiej szansy.
Pozdrawiam
Bogdan
Napisano
Jeżeli jesteś z Warszwy, to faktycznie jest taka możliwość.
Ale można zaprosić też lokalnego kombatanta.
Dla dzieci będzie to o tyle ciekawsze, że będą słuchały o miejscach znacznie im bliższych.
Kilka lat temu zaprosiłem babcię jednego z uczniów, która opowiedziała o okupacji z perspektywy zwykłego uczestnika tamtych wydrzeń.
Lekcja była niemniej ciekawa.
Pozdrawiam i zachęcam do działania
Bogdan
Napisano
To znaczy ja jestem z okolic Nowego Dworu Mazowieckiego i chodzę do I technikum ,także byłoby na pewno większe zainteresowanie:)Porozmawiam z dyrem jest nauczycielem historii:)
Pozdrawiam.
Napisano
A ja Ci bogdan76 gratuluje zorganizowania bardzo dobrej lekcji historii, takiej innej, namacalnej, z jej świadkami i ciekawymi opowieściami, dodatkowo eksponaty. Na pewno młodzież słuchała z ogromnym zainteresowaniem, i pewnie było szkoda że tak krótko
Napisano
Dziękuję za gratulacje.
Nie tylko młodzież była zainteresowana.
Na spotkanie przyszli również nauczyciele mający tego dnia inne zajęcia:)
Poniżej gdyby ktoś chciał zobaczyć resztę zdjęć:

http://szkolawspierania.edu.pl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=42&catid=82

Pozdrawiam Bogdan
  • 8 months later...
Napisano

Witam,
nie chcę zakładać kolejnego wątku. Napiszę jedynie, że z naszego zaproszenia skorzystał Pan Janusz Horodniczy - aktor, autor filmów dokumentalnych oraz autor trylogii pt.Kawał życia". Urodzony 5-go września 1935 roku w Wilnie. W sierpniu 1945 roku na skutek przesiedlenia znalazł się we Wrocławiu. W grudniu 1950 roku założył nielegalną organizację polityczną, występującą pod nazwami: Wrocław - Północ", Batalion młodzieżowy AK", oraz Proletariat". Czwartego sierpnia 1952 roku grupa została zlikwidowana przez WUBP we Wrocławiu.

Napisano

Janusz Horodniczy otrzymał 15 lat więzienia. Przeszedł kolejno przez więzienie śledcze UB we Wrocławiu, WKS 2, również we Wrocławiu, następnie więzienie Progresywne" w Jaworznie oraz Rawicz (izolacja), Strzelce Opolskie i Sieradz. Wyszedł na wolność dzięki słynnej odwilży" roku 1956.
Bardzo sympatyczny Pan, który w bardzo ciekawy sposób opowiedział swoją historię.
Polecam innym nauczycielom.
Bogdan

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie