Skocz do zawartości

Jaka to moneta?

eksplor327

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To jest denar Marcusa Aureliusa Ric 13v lub 14v musisz sam porównać:
http://wildwinds.com/coins/ric/marcus_aurelius/t.html
Napisano
Ma 100 % jest to:
RIC 14v
Marcus Aurelius Denarius. 161 AD. IMP M AVREL ANTONINVS AVG, laureate, cuirassed head right / FEL TEMP TR P XV COS III, Felicitas standing left, holding caduceus and cornucopiae. RSC 196. RIC 14v (bust type)

Z lewej strony osoba trzyma coś przypominającego ogi byka"
Czego nei ma na RIC 13v
Napisano
Drogi kolego eksplor327. W starożytnym Rzymie bito monety które nie zawierały daty. Datę określa się w/g katalogów. Katalogi systematyzują monety w/g władców i numerów RIC i nie tylko, ale nie będę się rozpisywał bo Ci pomieszam w głowie. Marcus Aurelius był cesarzem rzymskim od 161 do 180 roku naszej ery, czyli moneta ma w przybliżeniu 1850 lat. Piękność tych monet oraz wiek zasługuje na cenę, jednak o zgrozo ceny są na nie stosunkowo niskie.Jeśli ją znalazłeś to bądź dumny i pokazuj swoim dzieciom i wnukom piękno monet antycznych na przykładzie swojego znaleziska
Napisano
..... piękność tych monet oraz wiek .....,bądź dumny i pokazuj swoim dzieciom i wnukom piękno monet antycznych na przykładzie swojego znaleziska "
slawgo - mądre i prawdziwe słowa
Napisano
Dzięki za instruktarz. Jakoś nie zrozumiałem z tym rokiem bo to obecnie moja najstarsza moneta i nie mogłem uwierzyć w to ,że tak stara rzecz może być w tak dobrym stanie. Monetka oczywiście wykopana własnoręcznie niedawno bo wczoraj;)
Pozdrawiam i dzięki;)
Napisano
Witam.
Mam do was pytanie, czy jest to moneta rzadka ,czy popularna w tamtym okresie? Ja trochę szukałem lecz nie znalazłem informacji na ten temat;)
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie