Skocz do zawartości
  • 0

skrzynie na amunicję?

pytlus555

Pytanie

Napisano

Witam:)udało mi się uratować przed siekierą teścia te oto dwie drewniane skrzynie:)Czy ktoś da rade zidentyfikować jakie miały przeznaczenie i skąd pochodzą? Wiem że mama teścia pracowała przymusowo podczas wojny w fabryce amunicji w Skarżysku więc ta niemiecka może z tamtąd pochodzić pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witaj, niemiecką zidentyfikujesz sobie tu:
http://wehrmachts.kisten.free.fr/
co do polskiej...przed wojną warsztaty amunicyjne nr 1 mieściły się w Warszawie na forcie Bema,czy było tak i po wojnie...hm...myślę ze potrzeba więcej danych, podczyść wieko tej skrzyni czymś delikatnym-np.woda z mydłem i miękka szczoteczka, wygląda na to że spod brudu powinno wyjść więcej napisów,no i po lekkim zmoczeniu drewna też czasami coś więcej widać...
Napisano

Witam:)udało mi się uratować przed siekierą teścia te oto dwie drewniane skrzynie:)Czy ktoś da rade zidentyfikować jakie miały przeznaczenie i skąd pochodzą? Wiem że mama teścia pracowała przymusowo podczas wojny w fabryce amunicji w Skarżysku więc ta niemiecka może z tamtąd pochodzić pozdrawiam

Napisano
Dzięki kol.Czarek a co do polskiej to zastosuje Twoje rady i jak mi się uda coś więcej odczytać to napisze.Pozdrawiam darz dół

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie