tommyboy24 Napisano 29 Kwiecień 2012 Autor Napisano 29 Kwiecień 2012 Witam, mam taką zagadkę i tytuł jest jedynym pomysłem na ID. Doczyścić bardziej się nie dało, czy ktoś ma pomysł co to za wynalazek?
sowiejskij Napisano 29 Kwiecień 2012 Napisano 29 Kwiecień 2012 Są tam litery hebrajskie, powinieneś to wyszczególnić w tytule wątku, żeby śpece od judaików mogli się włączyć.
tommyboy24 Napisano 29 Kwiecień 2012 Autor Napisano 29 Kwiecień 2012 Zapamiętam lekcję z tytułowania na przyszłość i popracuję wykałaczką by każdy znak odsłonić wtedy dokleję lepsze foto.
sowiejskij Napisano 30 Kwiecień 2012 Napisano 30 Kwiecień 2012 Nie pouczam Cię, tylko zwracam uwagę że gdybyś wzmiankował w tytule o tym hebrajskim napisie, miałbyś o wiele większe szanse na identyfikację, bo są tu Userzy znający się na żydowskich przedmiotach, była też jedna dziewczyna, która zna język hebrajski.
tommyboy24 Napisano 2 Maj 2012 Autor Napisano 2 Maj 2012 Nie będę śmiecić kolejnym tematem (ze zmienionym tytułem), więc dokleję lepsze fotki.
slawgo Napisano 2 Maj 2012 Napisano 2 Maj 2012 Myślę że to jest odznaka szkoły zawodowej Talmud Tora, tylko w którym mieście hmmmm a gdzie znaleziona??
tommyboy24 Napisano 2 Maj 2012 Autor Napisano 2 Maj 2012 Dzięki za nowy trop, odznaka znaleziona w Warszawie na Pradze. Poszukam tej szkoły w rejonie prawobrzeżnej Warszawy lub może coś pod by się znalazło...
melajda95 Napisano 3 Maj 2012 Napisano 3 Maj 2012 Odznaka z hebrajskim napisem : Stowarzyszenie Robotników Izraelitów - פועלי אגודת ישראל .Może tu chodzi cech rzemieślników zrzeszających samych Żydów.Trzyliterowych wyrazów na książkach nie odczytam gdyż są zatarte niektóre litery,a ze względu na podobieństwo znaków nie chcę kombinować .
tommyboy24 Napisano 3 Maj 2012 Autor Napisano 3 Maj 2012 Super, dzięki za rozszyfrowanie napisów podążę tym tropem tak jak tropem Talmud Tora, bo oba mają sens.Jako ciekawostka Żydowska Szkoła Rzemieślnicza Talmud Tora"http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBydowska_Szko%C5%82a_Rzemie%C5%9Blnicza_%22Talmud_Tora%22
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.