BART30 Napisano 21 Kwiecień 2012 Autor Napisano 21 Kwiecień 2012 Do tej pory sądziłem że azbest to na dachach albo jako koce do gaszenia w zestawach PPOŻ.Zasłyszałem teorię jakoby fale elektromagnetyczne nie przechodziły przez materiał wykonany z włókien azbestowych.Czy ktoś słyszał?Prawda to?czy się wygłupiłem pisząc temat?
rufa Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 azbest to nie metal,który pochłaniając falę elektromagnetyczną,przesłania to co jest za tym arkuszem blachy czy czegoś w tym stylu.
mrand Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 Większość płyt azbestowych daje odpowiedź podobną jak grunt dosyć mocno zmineralizowany tlenkami żelaza. Zatem jakieś problemy z wykrywaniem na pewno wystąpią. Pozdrawiam.
BART30 Napisano 21 Kwiecień 2012 Autor Napisano 21 Kwiecień 2012 O temat otarłem się co najmniej dwa razy,w internetowej wzmiance o złodziejach sklepowych którzy właśnie taką matą wyściełają torby plecaki co ma na celu zakłócić wykrycie kradzionego towaru przy bramkach.Oraz na forum akwarystycznym gdzie opisywana bliskość pompki akwariowej i telewizora ma wywoływać jakieś zakłócenia a forumowicze radzą ekranowanie właśnie taką matą,pomysł co najmniej kontrowersyjny ale niech im będzie.Może ktoś ma i pokombinuje czy to działa czy nie.
rufa Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 matę[koc]azbestową mam.mam też kilka wykrywaczy.w najbliższy poniedziałek wykonam kilka prób i dam znać.
rufa Napisano 25 Kwiecień 2012 Napisano 25 Kwiecień 2012 próba wykonana.wykrywacz at-pro,tryb zero-pro,czułość max,żelazo wycięte do 40.test powietrzny[nie chciało mi się zakopywać koca azbestowego].wykrywacz połozony poziomo w neutralnym miejscu.niezaleznie od tego,czy sonda była goła czy przykryta kocem azbestowym-zasięg taki sam na różne drobne monety.maksymalna grubość przesłony z koca,to 10 warstw.teoria że azbest zmniejsza zasięg,upadła.
mrand Napisano 25 Kwiecień 2012 Napisano 25 Kwiecień 2012 Wartość testu niewielka a wynik mylący. Ponadto mówiłem o płycie azbestowej (np. takiej z pieca elektrycznego). Warto też spróbować z dachówką azbestową bo jest to realny obiekt spotykany w terenie. Koc azbestowy raczej nie wydaje się reprezentatywny. Błąd jaki popełniłeś jest następujący: Koc azbestowy i sonda były wobec siebie w układzie statycznym a moneta w dynamicznym. W rzeczywistości musiałoby wyglądać to tak, że szukasz leżącej monety, wymachując sondą owiniętą kocem. Trochę śmieszne, nie? Raczej włóż monetę pod azbest i przemiataj sondą. Wtedy wynik będzie prawidłowy. Dla cienkich monet może nastąpić lekki spadek zaięgu oraz pewne przekłamanie ID.
rufa Napisano 25 Kwiecień 2012 Napisano 25 Kwiecień 2012 jak już coś zaczynam,to zawsze staram się dokończyć.jutro wykonam następne doświadczenie według podanych wskazówek i skorzystam z płytek eternitowych,stosowanych jako pokrycie dachu[jeszcze kilka takich mam].do jutra.
rufa Napisano 26 Kwiecień 2012 Napisano 26 Kwiecień 2012 już po doświadczeniu z płytkami azbestowymi.najpierw pinpointer garreta-do 10 ciu płytek,położonych jedna na drugiej[całość ma grubość 4,5 cm.]-żadnych zmian w zasięgu.przy 10-tej płytce,pinpointer musi dotykać powierzchni płytki aby dał sygnał.nastepna próba z at-pro.przy pomocy rurki wbitej w ziemię,wydobyłem rdzeń gleby i w otwór głębokości 20 cm,włożyłem na płasko,monetę prl-20gr Al.następnie,przy pomocy kija od szczotki,wypchnąłem ziemię z rurki do wykonanego wcześniej otworu[grunt został w prawie naturalnym stanie].po sprawdzeniu wykrywaczem,nad samym gruntem,zacząłem dokładać po jednej płytce i próbować,czy zmniejsza się zasięg.doszedłem znowu do 10-tej płytki i żadnych widocznych zmian w zasięgu.natomiast próba z cegłą czerwoną-paloną,pokazała wyraźny spadek zasięgu.
mrand Napisano 26 Kwiecień 2012 Napisano 26 Kwiecień 2012 Życie potrafi czasem zaskakiwać. Mam kilka płyt azbestowych z osłony termicznej pieca elektrycznego. Są naprawde wredne. Specjalnie zachowałem je jako próbki do symulacji wysoko zmineralizowanego gruntu. Wniosek z tego taki, że może bywać tak i tak.Pomysł z rurką niezły. Widziałem jednak jak jeden amerykaniec używał rurki do wydobywania monet zamiast jak Ty do zakopywania. Jego rurka była jednak ścięta ukośnie i miała na końcu uchwyt-poprzeczkę. Pozdrawiam
BART30 Napisano 26 Kwiecień 2012 Autor Napisano 26 Kwiecień 2012 No to temat rozwiązany,niech sobie te pompki osłaniają...torebki wypychają-nam to na nic te maty i azbeściki.BART30
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.