Skocz do zawartości
  • 0

Stara klamra?

gero

Pytanie

Napisano

Prosze o pomoc w identyfikacji tego przedmiotu,wydawalo mi sie ze jest to jakas klamra ale im dluzej nad tym mysle ty mniej wiem.Brak ruchomych elementow ,wymiary to 65mm na 50mm,material to miedz.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gero,
troszku późno znalazłem ten wątek ale sprawa jest ciekawa, więc odpisuję. Znaleźliśmy podobny przedmiot (vide załącznik), wygląda jak kawałek broszki lub innej delikatnej kobiecej ozdoby. Sposób wykonania i zdobienia jest bardzo zbliżony. Przy okazji jaki jest wymiar Twojego znaleziska i jeżeli możesz podać chociaż okolice w których wyskoczył? Mam pewne przypuszczenia co do pochodzenia, mogę się oczywiście mylić ale to tylko moje wnioski. Otóż broszka wyszła w okolicach Ostródy, co pokrywa się z trasą Szlaku Bursztynowego, którego początki na naszych ziemiach datuje się na przełom I/II w n.e.. Więc kto wie, może trafiły się nam naprawdę wiekowe fanty :)
Jeżeli chodzi o Twój element, to wygląda on jak fragment okucia lub zamknięcia np. szkatułki. Pomiędzy warstwami blachy widać coś na kształt resztek skóry, drewna...? Co to jest? Chcąc rozpatrywać ten element w kategorii klamry, musiałaby to być klamra spinająca coś bardzo delikatnego (szal, delikatny pas ozdobny, może drobna saszetka), uważam tak ponieważ jeżeli jest to element wykonany w podobnej echnologii" jak nasza broszka, to grubość materiału i misterne zdobienia raczej wykluczają zastosowanie w ciężkich warunkach.
Kurcze wrzuciłem zdjęcie z jakiegoś muzeum przedstawiające ozdoby z brązu pochodzące z okresu Szlaku Bursztynowego, a niestety nie ma opcji wycofania zdjęcia, więc w drugim poście wrzucę zdjęcie broszki.

Zdrów!

Napisano
Moja pierwsza myśl to kawałek blaszki (okucia) od zamka. Czy nie ma śladów odłamania tam gdzie kończą się te wzorki? Wygląda jak końcówka rzeźbionej blaszki a powyżej już odłamane część w której jest dziurka na klucz i wyżej klamka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie