kapsel28 Napisano 14 Kwiecień 2012 Autor Napisano 14 Kwiecień 2012 Witam mam prośbę do użytkowników 705-tki chodzi mi o tryb Prospecting .Posiadam x-terkę 705 od roku ale tego trybu nie używałem wcześniej a dopiero dzisiaj wyskoczyłem w pole po przeczytaniu kilku postów na ten temat. I niestety klapa po jakimś tam dostrojeniu sprzętu zacząłem kopać gwoździe a tego nie chciałem. Czy może mi ktoś wytłumaczyć łopatologicznie jak dostroić i używać tego trybu żeby nie kopać każdego małego złomu. Głównie jestem nastawiony na kolorek drobny ale ostatnio wyskakuję i na militarkę. Czy warto tego trybu używać na drobnicę i czy da się omijać drobny złom. Pozdrawiam
pastuszek Napisano 14 Kwiecień 2012 Napisano 14 Kwiecień 2012 Prospecting do szukania drobnicy...hmm, ciekawe.Chcesz omijać gwoździe- trzymaj cewkę 30 centymetrów nad ziemią.To również dobry sposób na szukanie militarki w normalnym trybie dynamicznym- cewka na wysokości kolan i wycinać wszystko poniżej 38.Na upartego można w prospectingu zrobić iron mask na jakieś 3/4 i wtedy po zbliżeniu cewki do żelaza sygnał będzie się rwał.Jak już poeksperymentujesz to i tak dasz sobie spokój z prospectingiem, bo to badziew.Pzdr
kapsel28 Napisano 14 Kwiecień 2012 Autor Napisano 14 Kwiecień 2012 Hmm widzisz chodziłem z IM wyciętym do 5 nawet i tak nic to nie dało a czytałem że z tym trybem jest dużo lepiej bo zasięg się zwiększa no cóż czekam na jakieś pozytywne komentarze.
samulb Napisano 14 Kwiecień 2012 Napisano 14 Kwiecień 2012 Pastuszek, napisał Ci 3/4 (trzy czwarte) a nie 3 lub 4. Ustaw 15 albo max 20 i kop na początek tylko powtarzalny stały sygnał w obie strony, te urywające się w połowie cewki to żelazo. Prospecting to dobry tryb ale na bardzo czyste miejsca.
kapsel28 Napisano 15 Kwiecień 2012 Autor Napisano 15 Kwiecień 2012 Dziękuję bardzo za pomoc ale mam jeszcze 2 pytania odnośnie ustawienia do tego trybu. tzn czułość ,sygnał wiodący i resztę ustawień oraz ręczne i automatyczne ustawienie do gruntu. Czytałem że ręczne jest dokładniejsze ja zawsze używam auto , czy ręczne ustawienie polega na tym że podczas pompowania wykrywaczem góra/dół uzyskać jak najmniej dźwięków?? Pozdrawiam
was0184 Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 Witam.Posiadam Tereske 705 od prawie dwóch lat i powiem szczerze, trybu prospecting używam bardzo rzadko albo wcale.Moje sprawdzone ustawienia to:Żadnej dyskryminacji,tryb all metal,dostrojenie do gruntu auto,czułość na maxa(chyba że są w pobliżu przewody wysokiego napięcia)i kosze każdy sygnał. Jak chce kolorki to sam omijam żelazo.Trochę się trzeba nakopać, ale bez pracy niema kołaczy.Wychodzi wszystko,nawet drobne kolorki wielkości małego paznokcia.Pozdrawiam i Dasz dół.
pastuszek Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 Jeszcze w temacie czułości- Proponuję ustawiać ją kilka numerów poniżej maksymalnie możliwej na danej miejscówce, to zwiększy skuteczność identyfikacji.Przykład- pole bitwy 19w; czułość 30.Efekt- kule ołowiane są wskazywane w zakresie 26-34.Ta sama miejscówka, czułość 26.Kule identyfikowane zawsze jako 28.*Druga sprawa, ręczne dostrajanie do gruntu-moim zdaniem bezcelowe; różnica niezauważalna.*Popieram samulba- prospecting tylko na ultraczyste miejscówki, gdzie każdy sygnał jest cennym fantem.*DziękujęPozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.