manieks21 Napisano 9 Kwiecień 2012 Autor Napisano 9 Kwiecień 2012 Witam. Czy jest to kapsel, który posiadali żołnierze niemieccy ? Czy wręczano go za jakieś zasługi ? Proszę o pomoc. Pozdr
rycerz Napisano 9 Kwiecień 2012 Napisano 9 Kwiecień 2012 Witam To co wystawiłes to nie jest na pewno kapsel a raczej żeton lub jakas marka. Ale opstawiam ŻETON Pozdr. RYC.
manieks21 Napisano 9 Kwiecień 2012 Autor Napisano 9 Kwiecień 2012 Dzięki rycerz. Czy ktoś wie do czego służył taki żeton ?
rycerz Napisano 9 Kwiecień 2012 Napisano 9 Kwiecień 2012 Żetony to inaczej pieniądze zastępcze mozna było za nie tak samo płacic jak za normalna kasa na przykład za kawe i inne rzeczy.Ten twój mógł być używany w kantynie koszarowej.Pozd.
Krychus Napisano 9 Kwiecień 2012 Napisano 9 Kwiecień 2012 Ja się tam dopatruję radzieckich GN" na początku przed krzyżem, po lewej. Może coś w rodzaju marki oficerskiej?Pozdrawiam, K.
rycerz Napisano 9 Kwiecień 2012 Napisano 9 Kwiecień 2012 Tak po przemyśleniu to może to być tez carski nieśmiertelnik ale to tylko takie moje gdybanie te litery cyrlicy GN - to grenadier i 5B - piąty batalion he he he tak jakoś mi sie złożyło ale fachowcy w tym temacie powinni cos powiedzieć Pozdr.RYC
rycerz Napisano 9 Kwiecień 2012 Napisano 9 Kwiecień 2012 manieks21 Podaj wymiar tej blaszki chodzi o obwód to napewno więcej wyjaśni :)
manieks21 Napisano 9 Kwiecień 2012 Autor Napisano 9 Kwiecień 2012 rycerz: obwód to 23mm tyle co nasza złotóweczka współczesna :)A przed krzyżem nie jest ''GN'' tylko ,,FH'' :) Jeśli to cos pomoże.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.