Skocz do zawartości

rzymskie

lex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Uprzedzę pytania , nie ja tak urządziłem te monety , w takim stanie je otrzymałem .Za wszelką pomoc będę wdzięczny
Napisano
sgr co do pierwszej miałem takie podejrzenia średnica 23mm
II-30mm
III- około 21mm
IV-około 30mm
V- około 18-20mm
Napisano
III i IV to będzie ciężko ;/ bo stany tragiczne podaj chociaż z jakiego są metalu,może to coś pomoże... a V to raczej nie rzymek.
Napisano
co do V to wiem iż to nie jest rzymek ale poszedłem na łatwiznę i dorzuciłem do wątku , co do metalu sądzę że jest to miedź
Napisano
III i IV to może być nawet srebro...
a tak na przyszłość,chcąc zidentyfikować monety to przy każdej monecie podawaj indywidualnie jej średnicę,rodzaj metalu i wszelkie inne dane które mogą być pomocne.
Napisano
może i nie miał sestercji ... ;)))... ja tak tylko napisałem bo kolega lex nie podał średnicy ani żadnych innych danych a ja z żadnego katalogu nie korzystam...
Napisano
widzę że temat który wrzuciłem wczoraj umarł więc pozwolę sobie go przypomnieć tym postem a jeżeli udałoby się wywołać do tablicy " i skorzystać z podpowiedzi między innymi kopijnika2 to będę wdzięczny
Napisano
co do ostatniej monety mam pewne podejrzenia czy nie jest to moneta z terenów indii (kaszmir) ale nie mogę nic sensownego wyszukać , może ktoś podsunie jakiś punkt zaczepienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie