anise Napisano 31 Marzec 2012 Autor Napisano 31 Marzec 2012 Witam,Posiadam zdjęcie krewnego, chciałbym zwrócić się o pomoc w zidentyfikowaniu rodzaju broni, lat służby itp. Przed wojną mieszkał ów krewny w Podbrodziu. Odznaka pułkowa, choć mało czytelna mogłaby wskazywać na 3 Dywizjon Artylerii Konnej czego nie jestem pewien. Nie wiem też co oznaczają szewrony na rękawie. Zastanawiam się w którym roku mogło być zrobione to zdjęcie a przede wszystkim gdzie szukać informacji o przedwojennej służbie tegoż. Potem w czasie II WŚ służył on u Andersa w PSZ na Zach. w stopniu chorążego ( wyewakuowany z łagrów w ZSRR )Z góry dziękuję za pomoc.
Falkenbach Napisano 1 Kwiecień 2012 Napisano 1 Kwiecień 2012 Na podstawie tego zdjęcia nie można powiedzieć nic pewnego - najlepiej zeskanuj zdjęcie i wklej tu szczegóły.Stopień wygląda na sierżanta lub st. sierżanta, na rękawie kąty - oznaka służby zawodowej.W tej kombinacji 12 lat służby.Z baretek nie widać nic...Odznaka wygląda na Artylerie Konną z tym, że wszystkie 14 DAKów miały jednakowy wzór odznaki i nie można jej przypisać akurat 3 dywizjonowi.Buty także podpowiadają coś jezdnego...No i niby Artyleria Konna tylko gdzie są proporczyki na kołnierzu?Zdjęcia lepszej jakości wyjaśniły by wiele wątpliwości.Zdjęcie po 1926 roku
anise Napisano 2 Kwiecień 2012 Autor Napisano 2 Kwiecień 2012 Dzięki za wyjaśnienie.Mam profesjonalnie zeskanowane fotografie ale dużo to nie zmienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.