Skocz do zawartości

problem z GTP 1350

czarny bocian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
moze wie ktos co moze powodowac problem w gtp 1350.
nie włacza sie , gdy odepne przewod od zasobnika z bateriami
to sie właczy ale nie moge go wyłaczyc ,ciagle piszczy, wszystkie przyciski reaguja oprocz power .
Napisano
może jakiś paproch czy inny brud,przyblokował ten klawisz.ja w swoim gti2500 miałem taki przypadek.po wyczyszczeniu wykałaczką,załozyłem osłonę i mam z tym spokój.
Napisano
Pady w GTP o ile mnie pamięć nie myli są membranowe, z naklejoną folią. Paproch raczej nie wchodzi tu w grę. Obstawiałbym, że starość. Pola przycisków się po prosu powycierały i nie ma już tak dobrego styku. Można spróbować przyciskać mocniej póki co, powinno pomóc.

Pozdrawiam, K.
Napisano
nie bardzo dokładnie się wyraziłem.chodzi mi o to że w bocznych szczelinach,pomiędzy klawiszem a panelem,może coś blokować ten klawisz.pod sam klawisz,nic nie podejdzie-nie ma takiej możliwości.te klawisze są nie bardzo udane.przy nacisku na krawędź klawisza,potrafi on zaczepić o krawędź okienka w panelu i się zablokować.trzeba naciskać centralnie.
Napisano
rufa - nie porównuj klawiatury GTI do GTP. W GTI na klawiaturę wewnątrz obudowy są nałożone jeszcze dodatkowe zewnętrzne przyciski. W GTP natomiast sama klawiatura jest już naklejona na zewnątrz, tak więc naciskasz bezpośrednio na nią - tak więc możliwości zabrudzenia, a tym bardziej zacięcia" - nie ma. Te dwa sprzęty mają całkowicie inaczej zbudowany układ klawiatury.

Dwa zdjęcia dla porównani:

GTI:
http://www.metalotarsachi.com/files/gti_2500_panel.jpg

GTP:
http://best-metal-detectors.ecoustics.com/sites/default/files/1025/media/images/Garrett_GTP_1350_Metal_Detector_1.jpg

Pozdrawiam serdecznie, K.
Napisano
nie ma mozliwosci by zablokował to paproch.
rozkreciłem klawiature i pod wyswietlaczem zauwazyłem przerwany swiatłowód ale on nie jest połaczeniem przycisków tylko podswietleniem wyswietlacza .
czy ten swiatłowód moze stwarzac problem.?
Napisano
nie pamieta tez poprzednich ustawien ,gdy sie właczy wszystkie ustawienia sa na maksa ,moge je poustawiac na wlasne ustawienia i wtedy jest w pozadku ,działa choc nie moge go wyłaczyc a gdy odłacze baterie znowu musze odczekac 10 min i znowu wszystko ustawiac na nowo.
moze jakas pamiec szwankuje ?
Napisano
ie ma mozliwosci by zablokował to paproch."

Jak już mówiłem - i jestem nadal tego świadomy.

czy ten swiatłowód moze stwarzac problem.?"

Nie sądzę.

ie pamieta tez poprzednich ustawien...,działa choc nie moge go wyłaczyc...musze odczekac 10 min i znowu wszystko ustawiac na nowo."

Hmmmm. Coś nie rozumiem. Mam rozumieć, że po odłączeniu zasobnika i tuż po jego wpięciu wykrywacz nie pracuje, tylko czas pomiędzy odłączeniem i ponownym podłączeniem zasilania wynosi te kilka/kilkanaście minut?

Jest kilka przyczyn. Z tą pamięcią być może trafiłeś. A mam takie pytanie - czy przypadkiem nie włożyłeś kiedyś źle baterii? Efekt pamięci podtrzymują głównie elektrolityczne kondensatory, tak więc może i uszkodzenie któregoś z nich. Mogły zostać uszkodzone nie tylko przez złą polaryzację, ale też przez inne czynniki - np. środowiskowe. Ale są 2 wyjścia dla tego problemu: albo klawiatura już się przetarła i gdzieś nie styka lub styka za dużo, albo wina elementów podtrzymujących pamięć. Trzeba by było rozebrać to i dokładnie przeczyścić i pooglądać/pomierzyć druk.

Napisano
po odpieciu bateri musze odczekac okolo 10 minut wtedy załaczy.
gdy podepne odrazu to nic sie nie dzieje.
dawno temu pewnie zdarzyło mi sie pomylic strony baterii,ale nie ostatnio .
czy jest to do naprawy ?
Napisano
Naprawić samo się nie naprawi. Gdyby tylko sam kondensator lub inny element, to jeszcze ujdzie" - naprawi Ci to ktoś, kto wystarczy, że umie posługiwać się lutownicą. Jak to naklejana klawiatura - to już niestety gorzej.

Jeśli możesz, zrób wyraźną fotkę druku (wystarczy od strony elementów).

Pozdrawiam, K.
Napisano

Najpierw spróbuj kolejno:

1. poprawić złącze od przycisków klawiatury
2. poprawić złącze od zasilania i słuchawek
3. oczyść róg druku z tego syfu
4. dobrze by także było, abyś sprawdził, czy kondensator jest sprawny

Napisano
Niewykluczone, że mogła nawalić któraś z płytek - bo za tą główną" są chyba jeszcze 2 o ile się mylę. Trzeba by się dostać do nich, poprawić/wyczyścić wszelkie połączenia PIN jak te przy klawiaturze czy zasilaniu, a także oczyścić druk z każdego syfu, jaki się tam znalazł. Elementy, które będą wyglądać iezbyt" i kondensatory elektrolityczne można sprawdzić.

Pozdrawiam, K.
Napisano
ale teraz warczy cały czas jakby
cewka leżała na żelazie ..."

To znaczy? Oczywiście po włączeniu, żeby wykrywacz był stabilny, musi być podpięta cewka i z dala od wszelkich zakłóceń.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Krychus, nie jestem specjalistą ale może któryś transil jest uszkodzony, bo takowe pewnie są na tej płytce, szczególnie w tym obszarze nr. 3 co zaznaczyłeś na zdjęciu. Miałem pęknięty transil na dysku twardym, to powodował wyłączanie zasilacza i trzeba było czekać chwilę na ponowne załączenie, wylutowanie go usunęło problem, tylko zabezpieczenia teraz brak.
Napisano
ale może któryś transil jest uszkodzony"

Nie wiem - nigdy nie rozbierałem typowo elektroniki GTP, dlatego nie wykluczam takiej możliwości. W innych Garrettach zastosowano 1N914 przed przepięciem.

juz w pozadku ."

No to panie jakuza pogratulować. I teraz radzę - uwaga na przyszłość, dbać nieco o sprzęt ;)

Pozdrawiam, K.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie