bunzel Napisano 2 Kwiecień 2014 Share Napisano 2 Kwiecień 2014 MAW na podwórku w Jeżowie Sudeckim k. Jeleniej G. Początek lat 90 -tych XXw. Ciekawe czy pojechał ostatnią drogą na złom, czy ktoś go kupił? To jak wygląda dziś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Witam,Kilkanaście nowych zdjęć z amfibią Gaz46.Amfibia kol. M.Kalinowskiego z Warszawy forsuje przeszkodę wodną na RST - Warszawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Utopiony Willys, kol. Maciek w akcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Na trasie RST - amfibia kol. Maćka z Warszawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Amfibia ze stajni Gorzowskiej- Automobilklub GorzowskiRST - ,,Jeep Cross,,/ lata 80-te/Szefem ekipy był przemiły starszy Pan Stanisław Lisowski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Kolega z Automobilklubu Kieleckiego.Za nim stoi amfibia z Gorzowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Baza Rajdu, po prawej stronie widoczna amfibia z Gorzowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Amfibia z Wrocławia, pisałem o niej wyżej, zakupiona na przetargu w Straży Pożarnej we Wrocławiu za 150 tys. złotych /ówczesnych, to była ładna sumka/, zaliczyła tylko 1 RST i wywieziona została do Niemiec i sprzedana, teraz jest ozdobą Muzeum w Niemczech !!!Pojazd był pięknie utrzymany, silnik oryginalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 W bazie RST, mój Willys Jeep i amfibia zarejestrowana na moją Szkołę: LGA 783KRok 1982. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Moja amfibia na odcinku specjalnym.Rok 1982, jeszcze na oponach szosowych / następne RST już na ogumieniu terenowym z PGWAR z Legnicy/Na amfibii nie ma jeszcze białego pasa, oj był przydatny na drodze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Mój serdeczny przyjaciel kol.Tomek z Warszawy na swoim Gazie 67b, ale w głębi jest moja amfibia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Baza Rajdu.Przygotowania do wyjazdu na trasę.Widoczna moja amfibia.Lata 70,80,90 - to lata wielu wspaniałych imprez terenowych, spotykali się koledzy z całej Polski, mieliśmy gości z Czech, Niemiec, Austrii i innych państw.Byliśmy jedną wielką rodziną, wzajemnie sobie pomagając.Zostały nam czarno białe wspomnienia, niektórzy koledzy już odeszli z rajdowych tras.Życzę młodym entuzjastom motoryzacji wytrwałości na terenowych szlakach.PozdrawiamDODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geronimo170 Napisano 5 Maj 2014 Share Napisano 5 Maj 2014 Szanowny Pan Dodge, Z całym szacunkiem, ale ten temat tutaj miał odkryc tajemnice wokół pojazdu amfibii MAW w muzeum Gozdowice. Jak teraz rozumiem, to ten MAW został odrestaurowany przez pana L. z Gorzowa, a następnie skonfiskowany przez policję, a przechowywany w muzeum w Kołobrzegu. Drugi MAW, jednak najprawdopodobniej ten, który został usunięty ze Skansenu w Mniszew i nadal (?) stoi w garażu w Skwierzynie w pobliżu Gorzowa, gdzie znalazla go policja. Czyli w tym przypadku faktycznie były zaangażowane dwa muzea. Czy ktoś wie co się stało po tej akcji policyjnej w 2012 roku? Wracając do obszernych opisów renowacji i eksploatacji Twojego Gaz 46, chciałbym zadać kilka pytań. Próbowałem skontaktować się z Tobą, ale nie chciales ze mną rozmawiać. Jestem również właścicielem Gaz-46, którego kupiłem za granicą i przywiozlem do Polski. Większość polskich MAW poszlo w drugą stronę. Próbuję skompletowac listę GAZ-46 wciąż obecnych w Polsce. Oprócz dwóch wymienionych powyżej (Kołobrzeg i Skwierzyna), znalazłem jeden w muzeum we Wrocławiu. Co do tych prywatnych, jest moj, jeden w renowacji u Wojtka i jeden u Stanisława Lisewski w Gorzowie (jak wspomniales wcześniej). Teraz moje pytania; czy nadal jestes w posiadaniu swójego Legnica MAW"? Jeśli nie, to dokad poszedl? Czy wiesz czy sa jakies inne GAZ-46 jeszcze obecne w Polsce (sprawdzone info)? Jeśli chciałbyś zeby młodsze pokolenia przejmowaly entuzjazm dla tych pojazdów, to proszę odpowiedz na pytania wedlug swojej najlepszej wiedzy, tak, że fakty byly jasne. Z góry dziękuję.Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 5 Maj 2014 Share Napisano 5 Maj 2014 Szanowny Panie Geronimo!Zgadzam się z Panem, że w tym wątku ,,Amfibia-konserwacja może zaszkodzić,, miały być wpisy dotyczące amfibii z Muzeum w Gozdowicach, zwrócił mi uwagę kol. s_boj w dniu 28.03.2012r.Ale niestety nie znalazłem wątku ,,Amfibia - Gaz46,, - dlatego podzieliłem się z kolegami informacją o moim samochodzie pływającym Gaz46 Maw, opisując całą historię od pozyskania tego pojazdu, jak i ponad 20-letni udział w Rajdach Samochodów Terenowych w Polsce i za granicą. Chciałem przekazać do wglądu jak najwięcej materiałów / zdjęć / z mojego bogatego archiwum z udziałem tego pojazdu. Być może z mojej strony był to niefortunny wpis w/w wątku - to przepraszam zainteresowanych.Maw, skonfiskowany / zatrzymany w Gorzowie / jest teraz zdeponowany w Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu - mój wpis+zdjęcie z 14.12.2012r. W sprawie tej amfibii miałem 2 rozmowy telefoniczne / podałem na stronie swój nr. telefonu /- z Policji z pytaniami ,,technicznymi,,-były też też liczne telefony z pytaniami o amfibii, gościłem w Legnicy dwóch panów z północnych regionów kraju, zainteresowanych budową od podstaw amfibii,miałem telefon od Pana o którym jest ,,głośno,, na Forum, ale nie pamiętam mojej rozmowy z Panem - pisze Pan ,,próbowałem się z skontaktować z Tobą, ale nie chciałeś ze mną rozmawiać,, - zawsze starałem się odpowiedzieć, jeśli to się wydarzyło, to bardzo Pana gorąco PRZEPRASZAM na Forum.Cieszę się i gratuluję udanego zakupu - samochodu pływającego Gaz46 Maw. Zgadzam się z Panem, wiele tych pojazdów ,,poszło w drugą stronę,,.Z tego co pamiętam na RST były 3 amfibie: amfibia z Warszawy kol. Macieja Kalinowskiego / sprzedana /, amfibia ze stajni Pana Stanisława Lisowskiego z Gorzowa / nie wiem co z nią / i moja amfibia z Legnicy.Teraz najważniejsze pytanie: czy na dzień dzisiejszy mam amfibię? odpowiadam - została sprzedana do Wrocławia / tylko tyle mogę napisać o niej /. Został mi tylko Willys MB zakupiony w 1970r. i samochód DODGE WC51 zakupiony w połowie lat 80-tych.Czy wiem coś o innych użytkownikach pojazdów Gaz 46?Niestety nie posiadam takich informacji.Wycofałem się z udziału w RST i od 2001r.po zakończeniu pracy w Szkole jestem na emeryturze, odpoczywam, nie za dużo, ale piszę na Forum Odkrywcy, wspominając minione wspaniałe chwile z rajdowych tras, wspominając wspaniałych kolegów rajdowców, z których już wielu odeszło. Dedykuję Panu ten piękny pojazd - amfibię Gaz 46 / niestety nie moja /.Pozdrawiam Pana, pozdrawiam kolegów czytających wątek ,,Pojazdy i Artyleria,,Zbigniew ZiębaDODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.