Skocz do zawartości
  • 0

wyciskarka z pałacu w Sichowie

Orion249

Pytanie

Napisano

Witam. Podczas badania terenu przy słynnym pałacu w Sichowie gdzie wg przekazów miały być przechowywane skarby z Hansa Franka wywożone z Generalnego Gubernatorstwa, natrafiłem na takowy przedmiot. Coś na zasadzie wyciskarki tylko że nie mam pojęcia do wyciskania czego.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dość ciekawy przedmiot pod względem tego że miejsce gdzie go znalazłem jest już bardzo mocno wyeksplorowany. Wydawało mi się że nic już tam ciekawego nie trafię bo teren mocno zdeptany. Proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotu.
Napisano
Spróbuję coś pokombinować, jednak urządzenie nie jest chyba kompletne. Brakuje sworznia łączącego te trzy elementy a w głowicy" są też małe otwory z gwintem M3-M4 do której mogło być coś przykręcane. Spróbuję wrzucić bardziej szczegółowe zdjęcia głowiczki.
Napisano

Średnica dużego otworu to 12mm. Otwór wydaje się lekko stożkowaty ale nie wiem czy nie w wyniku wytarcia materiału.
Zwróćcie uwagę na rozmiar, to na pewno musiało być używane jedną ręką. Mam standardową wielkość dłoni...:) długość łyżki około 12 cm. Zastanawia mnie dlaczego są trzy łyżki".

Napisano

Ten mały otwór nie jest wykonany prostopadle lecz pod ukosem względem przekroju, wylot" otworu znajduje się po środku tej wklęsłej, łukowatej części.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie