Skocz do zawartości

JABEL J-267 / MIDAS/TRAPER

xen

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

I parę innych rzeczy,łusek hełmów i innych nie wstawiam bo to nie wątek ,,nasze odkrycia,,chyba że kolega @xenomen sobie życzy to mogę na priv podrzucić;)
I Panowie nie moim celem było urazić kolegę @Poszukiwacz,a zwrócić uwagę na to jak się pisze,aby ktoś kiedyś przeglądając ten wątek nie wyśmiewał kolegi.
Pozdrawiam Wszystkich!

Napisano
Mi tam zasilanie baterią 9V odpowiada, ale to moje skromne zdanie. Akumulatorek żelowy czy 12V to dobry pomysł jest, po wykopkach można naładować i jest gitara. A jeśl nie to można kupić taki koszyczek na baterie akumulatorki i je ładować, powinno na dłużej starczyć niż bateria 9V,
Napisano
lub 3 rozwiązanie
akumulatorek żelowy 12v(koszt 20kilka zł) i wtedy taki akumulatorek
byłby na przewodzie i można by go schować w kieszeń.Rozwiązanie z
akumulatorkiem uważam za najlepsze gdyż wykrywacz pracuje dłużej i
stabilniej od dwóch pozostałych."
Napisano
@Poszukiwacz4,elektroliza z ,,sodki,,1:5.Usuwa rdzę i zostawia oksydę.
Co do zasilania PI,żeby cieszyć się cały dzień dobrym zasięgiem musi być akumulator bo to prądożerne sprzęty.W Midasie jest aku 12V i nie zdarzyło mi się go przetrzymać w terenie,zawsze ja wysiadam pierwszy po 9h łażenia.Wg producenta wytrzymuje 12h pracy.
Pzdr.
Napisano
To teraz tak ogólnie rzecz biorąc.

Jak na 1 wykrywacz, na militarkę to będę zadowolony czy nie?
Napisano
Żeby wykrywacz pracował poprawnie i miał duży zasięg potrzebne jest stabilne napięcie, dlatego najlepiej dołożyć
9V (1 A) stabilizator napięcia na zasilaniu do tych waszych Jabli i zasilać akumulatorem 12V, sukces gwarantowany. Ale to temat bardziej na forum elektroda".
Napisano
Tylko że Midaś z Akumulatorkiem wbudowanym cięzki jak djabli nie wiem ile waży ale sporo , jak bym kupował to raczej midasia na paluszki bo wtedy midaś jak podaje producent kilogram lżejszy jest to bardzo dużo.
Napisano
Jaki kupić to napisałem. Za stabilizatorem będzie zawsze dokładnie 9V, należy podłączyć do wykrywacza. Zasilanie będzie, aż do zjechania akumulatora z 12V do 9V. To mały układ można go wcisnąć do każdego pudełka.
Jak podłączyć 3 óżki" stabilizatora to w książce.
Napisano
To co napisałeś jest przekombinowane.
Jabla można ewentualnie zasilać bezpośrednio z 12 V.
Dokładanie stabilizatora 9v za napięciem 12v, powoduje się straty mocy, która niepotrzebnie odkłada się na stabilizatorze.
Ponadto, do prawidłowego działania stabilizatora, potrzebna jest różnica napięć wejście/wyjście - co najmniej 3V. Co prawda, jeżeli akumulator jest naładowany na ''full''to jeszcze ok, ale jeżeli napięcie spadnie poniżej 12v to różnica 3v nie będzie już zachowana...
Jakby tego było mało, to jeżeli piszemy tu o akumulatorze żelowym o napięciu nominalnym 12 v, to nie wolno go rozładowywać poniżej 10,5v, bo bezpowrotnie można go rozładować. Czyli ''zjechanie'' aku do 9 v jest pomysłem ...głupim i szkodliwym dla osób czytających te bzdury.
Powyższe informacje też ''są w książce''.
Napisano
PUMA,żeby nie było niedomówień:) Midas jest dla gościa dobrze zbudowanego,zaś taki który nie dojada i rzuca nim byle podmuch wiatru niech sobie odpuści lub wersja lżejsza.
Pzdr.
Napisano
madmax78" ezpośrednio z 12V", nie sprawdzałem, ale może się coś spalić.O akumulatorkach nie było mowy, myślałem o niklowo-kadmowych. Życie to sztuka wyboru, można czytać, ale czasem trzeba coś zrobić, ale jak masz coś spieprzyć to lepiej przeczytać.
Ja dawno nie przeczytałem książki, ale jeden noblista powiedział, ie ważne jaki jest kot...".
Napisano
Przepraszam za SPAM, ale dla mnie jest to prostowanie niepewnych i potencjalnie szkodliwych informacji, typu ''słyszałem, że może się coś spalić'' lub ''można czytać, ale czasem trzeba coś zrobić''...
a nie lepiej najpierw przeczytać a później zrobić dobrze ?
Najpierw piszesz ''akumulatora'', a teraz, że chodziło raczej o ''akumulatorki''

Przepraszam autor wątku za ''spam'' ale prawda jest taka, że każdy będzie Ci polecał taki wykrywacz jaki sam ma i wykrywacz na który sie zdecydujesz niekoniecznie musi Ci pasować.
Jeżeli wykrywacz kupi jakiś mitoman, to może sie okazać, że wyciągnął łuskę z 70 cm, chociaż producent na łuskę podaje zasięg połowę mniejszy....z resztą...była chyba na tym forum taka bajka....
Naczytasz sie kolego takich bzdur a później się zdziwisz....
Napisano
akumulatorek żelowy 12v(koszt 20kilka zł). To będzie montowane w jablu, który zamówiłem. Sprawdzimy, ocenimy :)
Napisano
Witaj WykoP2411+.
Myśle że jestem dobrze zbudowany w łapie 39 cm sprawdź ile masz u siebie. Napisałem że wybrał bym lżejszego bo po co dziwgać dodatkowo przeszło kilogram jak na paluszki tak samo można go ładować ładowarką w wykrywaczu i jest wiele lżejszy , dodam że mam midasia z wbudowanym akumulatorkiem cięzki jak djabli miałem też Trapera z akumulatorkiem i też cięższy jak djabli choć i się zdaje że Traper był głębszy od midasia lub kupiłem go uszkodzonego bo mam go od nie dawna . Dziwne jest to że jeśli mam go ustawionego na serekcji Poz. 0 to cały czas pali się czesrono dioda przy wskaźniku dopiero gaśnie gdzieś około poz. 4.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie