Skocz do zawartości

Co jeszcze kryje Pozanańska Cytadela???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Takie ciekawy temat. Dlaczego nikt nie pisze. Czy nikt nic nie znalazł nigdy na fortach?Przecież tylu was chodzi tam z piszczałkami, piszcie o swoich odkryciach.
  • Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Co do poznańskich fortów. Ukazuje się w Poznaniu gazetka Fortyfikacje" w których często są opisywane poznańskie forty. Można kupić m.i. w księgarni obok Teatru Nowego (chyba Akapit, ale nie pamiętam).
Napisano
Witam!
YoWheris czy chodzi o zejście w dół w okolicach starego młynu? Z opowieści mojego kumpla ten tunel jest zalany. Jutro jak czas pozwoli :) wybiorę się w to miejsce i sam sprawdzę.
Pozdrawiam

Napisano
Nie wiem czy dokładnie o ten tunel, ale być może. Spróbuję się dowiedzieć czegoś więcej. Ale czy ten o którym piszesz jest na czyjejś posesji?
Napisano
Co do gazetki to wiem już o niej. Mam któryś numer. muszę go odszukać. Co ile wychodzi numer?
Czy kogoś może interesuje temat miasta Kościana? Może ktoś tam chodził z piszczałką". Potrzebuję informacji o znaleziskach na teranie tego miasta.Ale ciągniemy dalej temat FORTÓW.Otwieram nowe forum dotyczące Kosciana. Zapraszam.
Napisano
... dziś napisze na maila ..a po za tym to ten tunel kolo starego młyna :-)... a po za tym na forcie I i na II ciekawe rzeczy można znaleść :-)
Napisano
Witam sebastian!!!
Czekam z niecierpliwością na informacje.Jak by co to daj znać to się spotkamy i może pokopiemy razem jak będziesz potrzebował pomocy. A nóż wykopiemy ......!!!
Napisano
No jeśli ten sąsiad mego wuja wchodził do niego to chyba zalany nie jest, no nie? ale jak pisałem nie wiem dokładnie. Może jak się spotkam z wujem to dowiem się coś więcej.Tylko nie wiem kiedy tam będę. Dam znać jak coś się dowiem.
Napisano
O ile dobrze zrozumiałem mówicie o tunelu do którego wejście znajduje się w okolicach zniszczonego elewatora. Jeżeli to ten tunel to jedno z jego wyjść znajduje się w okolicach dzisiejszego dworca PKS, a jeszcze inne w okolicach któregoś z prawobrzeżnych fortów.
Napisano
A jeśli można wiedzieć skąd posiadasz takie informacje?
Napisano
Jeden ze znajomych mojego ojca wyszedł tym tunelem gdzieś w okolicach dworca PKS.
Jeszcze od innej osobyuzyskałem potwierdzenie tej informacji. Niestety nie wiem ile w tym prawdy.
Pamietam, że dobrych kilka lat temu w Głosie Wielkopolskim był artykuł o tunelach w Poznaniu.
Napisano
To było by bardzo ciekawe.
Ja słyszałem kiedyś opowieść, że podczasz budowy kolektora trafiono na schron niemiecki w którym znajdowały się materiały medyczne. Swoją drogą ciekawi mnie, czy ktoś sprawdzał np. schrony w okolicy Dworca Głównego. Codziennie tam jestem i widzę, jak popadły w ruinę.
Znam też opowieść Pana, który pracował na lotnisku w Krzesinach i twierdził, że pod lotniskiem znajdowały się pomieszczenia w których produkowano cześci do samolotów. Po wojnie rosjanie nie wchodzili do nich, a wejścia zostały zasypane. Zresztą ten Pan sam brał w tym udział.
Napisano
ten tunel przy elewatorze to ciekawa sprawa - zorganizowalibysmy jakąs wyprawę ? warto by to sprawdzić , a prawdę mówiąc w Poznaniu oficjalnie nie ma tuneli :-) tylko nie oficjalnie wiadomo ze wiekszość lub duza cześc przeznaczona została na schrony przeciw atomowe po II WŚ. A wiecie może cos na temat tunelu w górze św Wojciecha ?
Napisano
Mam pytanko.
Przy torach kolejowych w okolicy wiaduktu Hetmańskiego znajdują się ruiny budynku, z dziwnymi betonowymi występami. Ktoś wie może co tam się znajdowało lub do czego służył ten budynek?
Napisano
Gdzie dokładnie ? Wiem że tam przy Cegielskim koło wiaduktu kolejowego przy Hetmańskiej jest schron amunicyjny jeden z większych ale nie wiem czy to to ?
Napisano
Ruiny znajdują się na przeciwko parowozowni, po drugiej stronie ul. Hetmańskiej.
Napisano
Kiedyś słyszałem jak miałem praktyki na kolei, że w tamtym gdzieś miejscu kiedyś przebiegał wiadukt przed wojną. Pozostały tylko resztki betonowych filarów. A te ruiny to dość ciekawy temat. Też codziennie je widzę z okna pociągu, i zastanawiam się czy ktoś już tam z aszych odkrywców" chodził. Dajcie znać co to za ruiny. Ja sądzę że to po fabryce Cegielskiego, jakaś stara hala produkcyjna opuszczona. Co wy na to?
Napisano
... to chyba był żart z okazji 1 kwietnia te zdjęcia są z lekka stare :-) dałem się nabrać szczerze mówiąc :-)czy to nie przypadkiem fort colomb ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie