poldek175 Napisano 5 Marzec 2012 Autor Napisano 5 Marzec 2012 Taka lespodzianka" pojawiła się pod szpadlem.Średnica 17mm.Raczej rzadko spotykane.Fot.1
poldek175 Napisano 5 Marzec 2012 Autor Napisano 5 Marzec 2012 Emisja 1872.Prawdopodobnie głowa indianina".Fot.2
agentAK Napisano 5 Marzec 2012 Napisano 5 Marzec 2012 Też znalazłem. Twój też w stanie raczej słabym mimo wszystko i tak w lepszym od mojego. Pewnie w pobliżu był jakiś obóz jeniecki.pozdrawiam
poldek175 Napisano 6 Marzec 2012 Autor Napisano 6 Marzec 2012 Problem z siecią...Dzięki kolego agentAK za spostrzeżenia.Dwa pytania.1)Jak wygląda sprawa ważności tej monety w I połowie XX wieku i późniejszym okresie?Obiło mi się o uszy,że raz wypuszczony dolar,nie traci ważności aż do zniszczenia?2)Czy na przełomie XIX i XX stulecia na terenie Prus istniała możliwość wymiany obcej waluty przez szarego człowieczka?
agentAK Napisano 6 Marzec 2012 Napisano 6 Marzec 2012 Nazwa dolar" pochodzi od dawnej srebrnej monety alar". Od 1861 roku można używać każdego kiedykolwiek wyemitowanego znaku pieniężnego w USA. Początkowo wartość dolara oparta była na parytecie złota. Jednak w 1971 roku USA wycofały się z niego. Już dwa lata później Rząd USA całkowicie odszedł od powiązania wartości za złotem - odtąd dolar stał się walutą płynną.to ad. 1A ad 2 to nie wiem.pozdrawiam
waaldeek31 Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Poldek 175 też zalazłem takiego centa z 1882 roku tylko w dużo lepszym stanie. A teza o obozie nie wydaje mi się prawdziwa,ja znalazłem w miejscu gdzie na 100% żadnego obozu nie było.Raczej skłaniałbym się ku temu że pewna grupa ludzi na początku lat 1900 rozczarowana Ameryką powracała do kraju.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.