Skocz do zawartości

Proxima - spostrzeżenia

spid3r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
śmigam juz troche czasu z proximą, ale wciąż jestem bogatszy o nowe spostrzeżenia. Dla wielu z was będzie to pewnie normalka, ale może się komuś coś przyda z tego wątku jak również nie ukrywam, że sam mam nadzieję wzbogacić się o dodatkową wiedzę.

Po pierwsze zauważyłem, iż smigając na dyskryminacji -45 i częstotliwości przesuniętej o dwie wartości w lewo od wartości środkowej, zacząłem więcej ciekawych rzeczy wyciagać.

Poza tym zauważyłem, że wiele niejednorodnych sygnałow, które kiedyś się okazywało śmieciami wg. wskazań i wcześniejszych doświadczeń, jest ciekawych.

Kolejne spostrzeżenie to takie, że im wolniej macham cewką (a chodziłem kiedyś naprawdę wolno) to znajduję więcej drobnych rzeczy np, boratynek

Mało, ale mam nadzieję, że z waszą pomoca pojawi się tego więcej ku wspólnej korzyści :)

pozdrawiam
spid3r
Napisano
Ciekawa sprawa z tą częstotliwością. Według producenta najlepsze jest ustawienie fabryczne i dlatego jakoś nigdy się tym nie bawiłem. Ma ktoś jeszcze jakieś spostrzeżenia z tym związane?
Napisano
Podejrzewam że częstotliwość 'fabryczna' jest dobrana do 'fabrycznego' gruntu. Pozostaje nam testować różne ustawienia na różnych gruntach.
Myślę że gdyby p. Rutyna zabrał głos byłobu nieco więcej wiadomo co lepiej z czym".
Napisano
Koledzy to tak od czasu do czasu oglądają forumową wyszukiwarkę?Co drugi to proxima.Wystarczy wziąć dwa dni wolnego i poczytać jest tego oj jest.
Pzdr.
Napisano
Można by przykleić temat o Proximie tak jak z HS albo kanarkiem...

Gdzieś na forum producent właśnie się wypowiadał na temat częstotliwości i ta fabryczna miała być optymalna. Ale potestować nie zaszkodzi :)
Napisano
Warto często stroić do gruntu-gdy tylko zmieniają się warunki glebowe,np po zejściu z terenu wilgotnego na suchy,z lasu na pole itd.
Napisano
Dzieci3 ikt nigdy nie uszczęśliwił wszystkich", również nikt nie zmusza Cie do czytania wątku, który Cie nie interesuje, zatem nie rozumiem Twojego problemu.

grzesiomix wg producenta częstotliwość nie ma wpływu na znaleziska bo ma zbyt mały zakres i słuzy przede wszystkim dostrojeniu sprzętu do otoczenia innych wykrywaczy itp. Jednakże spostrzeżenia użytkowników są różne, jedni uważają, że zmiana czśtotliwości od 6622 Hz.
w lewo, pozwala wyszukiwać lepiej drobnicę a w prawo większe rzeczy. Ja osobiście się przychylam się do wpływu tych zakresów na poszukiwania, świadczy to o tym, że przeszukałem raz dokładnie swoją działkę na podstawowym zakresie a później w ramach testu na dwa w lewo od podstawy i moniaków wyszło jeszcze sporo, zatem może przypadek bo cos przeoczyłem, a może faktycznie działa. Poza tym często chodzę na takich ustawieniach czestotliwości i nie narzekam by było coś gorzej, a wręcz przeciwnie z drobnicą.
Napisano
spid3r wczoraj właśnie zrobiłem proste testy terenowe z częstotliwością. Efekty dokładnie takie jak opisałeś, przynajmniej jeśli chodzi o drobnicę, bo nic grubszego nie miałem pod ręką. Testy powietrzne pokazały że zasięg, przy częstotliwości max w lewo, dla plomby ołowianej wzrósł o jakieś 15-20%. Przy częstotliwości max w prawo zasięg był taki jak przy zalecanej (środek), no może minimini mniejszy ale za to sygnał jakiś taki mocniejszy, zdecydowany.
Sezon się rozkręca można będzie dopieścić ustawienia :)
Zdrówka.
Napisano
spid3r to Ty masz problem bo Ty zadajesz pytanie.
Ja tylko Tobie odpowiadam na nie.
Jeśli to była szczątkowa odpowiedz to proszę;
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=698982#1375971
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=684694#1236445
I tak w kółko tematów ponad 4000.
Ile kolega przeczytał?
Pzdr.
Napisano
Dobra panowie teraz konkretnie interesuje mnie z ilu centymetrów proximA trafi dwa złote współczesne w gruncie ?
Miałem wersje v2 i wyniki były nie specjalne z tego powodu sprzedałem nie wiem jak jest w innych wersjach .
W prawdzie nie ma tesu gruntowego i to mnie dziwi? to przetoczę pare szczegółów . Jest w numerze odkrywcy 09/2010 test xlt na monetkach i wyniki z goła podobne na doży plus xlt o dziwo groszówka wypadło prawie podobnie

xlt grunt dwa złote 17 cm
powietrze 33 cm
Dla proximy mniej A ciekawe jak jest w argo

Pozdrawiam .
Napisano
dzieci3 tak się złożyło, iż wszystkie, ale nie znaczy to że w nowym ja lub inni nie możemy się dowiedzieć czegos nowego, w końcu po to to forum jest.

Mnie jeszcze zastanawiają taki pokręcone sygnały, niby żelastwo a niby kolorek, często żelastwo się okazuje, że głeboko zalega, ale ciekawy kolorek też często wypada. Poradził sobie ktoś z tym np w ustawieniach?
Napisano
Tak jak to określiłeś pokręcone" sygnały ja je zawsze/prawie/kopię,bo niestety sygnalizacja grubszej folii niejednokrotnie okazała się zatyczką perkun,monetą czy guzikiem.Także ja z ludzkiej ciekawości wątpliwe sygnaly kopię i nie żałuję pózniej i nie medytuję co by bylo gdyby.
Pzdr.
Napisano
Takie sygnały sobie daruję w pobliżu miejsc na oko (kapsle, korki, zakrętki, folia po petach) odwiedzanych przez różnej maści koneserów wina marki 'wino' itp. Podkręcam nieco dyskryminację i obniżam czułość do ok. 15. Trochę pomaga.
W odludnym terenie staram się kopać 'prawie' wszystko.
Istotne by sygnały się powtarzały.
Napisano
Ktoś chodzi na takich ustawieniach:dyskryminacja ustawiona na minus 90,ale wycięty przedział na dyskryminacji od minus 90 do 0 ?
Napisano
Trochę pomaga.
W odludnym terenie staram się kopać 'prawie' wszystko.
Istotne by sygnały się powtarzały.
Z reguły sie nie powtarzają.Na odludziu włączam mix.
Napisano
Ale tak to jest chyba tylko w bardzo starych wykrywaczach. W nowych zwiększenie poziomu dyskryminacji, nie powoduje spadku zasięgu. W Proximie nic takiego nie zauważyłem. Przed chwilą na szybko sprawdziłem zasięg na niemieckim garnku i łusce od mausa - przy dyskryminacji -90 i +90 zasięgi były identyczne.
Napisano
Las zawsze latam na dyskryminacji -15 i czułość maks ale wtedy mi militarki nie ciągnie. A z militarki to na przykład hełm, bagnecik. A chciał bym żeby ciągnięć to i to.
Pozdro.
Napisano
Zmniejsz kolego dyskryminację do powiedzmy -45. Przy -15 duże żelastwo takie jak hełm, skrzyneczka po ammo itp to pociągnie, ale dużo dobrych fantów pominiesz. A czułość na max, jeśli oczywiście da radę.
Napisano
wycinasz żelazo i kolor... na +15 wytniesz wszelkiego rodzaju folie, złotka" od jogurtów, opakowania po prezerwatywach, część polmosów...
Ale jednocześnie wytniesz ciekawe obiekty (mosiądz, miedź, nawet złoto), które dają sygnał zawierający się w zakresie od ) do +15...
Napisano
SHarky w Lelowie jak byłem ostatnio na zlocie, była grupka osób co na militarkę łaziła w ustawieniach +10, znajdowali mniejsze i większę rzeczy, ale podobno wtedy wycina się odłamki, na ile skuteczne to nie wiem. Kolega Wow" o ile dobrze pamiętam tak śmigał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie