mietek Napisano 26 Luty 2012 Autor Napisano 26 Luty 2012 Czy karabin niemiecki przeciwpancerny, oznaczony Mauser Tank-Gewehr M1918 byl uzywany w WP po 1918 roku?Czy wiadomo cos na temat tej broni w Wojsku Polskim?
Piotr J. Bochyński Napisano 14 Sierpień 2014 Napisano 14 Sierpień 2014 Żeby nie zakładać nowego wątku podłączam się do prośby przedmówcy.Czy ktoś może posiada zdjęcia tej broni w służbie polskiej, tudzież jakieś relacje związane z jej użytkowaniem w WP?Część tych karabinów po 1918 roku mogła trafić do polskich jednostek prawdopodobnie jako broń zdobyczna (jednostki z Wielkopolski) lub też została przekazana w poźniejszym okresie przez aliantów w ramach dozbrajania Armii Polskiej.Ile ich było dokładnie? Tego nie wiadomo i raczej trudno będzie odnaleźć jakieś informacje po archiwach. Być może były to tylko pojedyńcze egzemplarze a nie etatowe wyposażenie jednostek.PJB
AnKon45 Napisano 14 Sierpień 2014 Napisano 14 Sierpień 2014 O ile mi wiadomo, to w 1927 r. w magazynach broni WP znajdowały się 2 sztuki iem. kb wz. 18 p.czołg";
Piotr J. Bochyński Napisano 19 Sierpień 2014 Napisano 19 Sierpień 2014 Jeśli były dwa, to jeden odnalazłem :) na zdjęciu tylko oczywiście.Prawdopodobnie 56 Pułk Piechoty Wielkopolskiej lub zdjęcie z jakiegoś kursu osoby która w nim służyła.Jakość zdjęcia nie jest najlepsza. Wysłałem zapytanie do autora o zdjęcie w lepszej jakości.PJB
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.