tygrysekkk21 Napisano 19 Luty 2012 Autor Napisano 19 Luty 2012 witam, niedawno nabyłem stary wykrywacz vlf. jest to moja druga po jablu wykrywka- i stąd moje pytanie. jak to działa?? jak się go stroi?? czy nie jest uszkodzony?? od czego te wszystkie pokrętła, przyciski i wskazówka?? narazie to piszczy cały czas- cichnie po przyłożeniu do metalu. a zasięg wygląda na tragicznie słaby. baterie są nowe. i poco na cewce (otwarta bo chce ją odchudzić) przyklejona jest stara moneta. jako talizman?? czy jakieś modyfikacje poprzedniego właściciela?? proszę o zrozumiała dla laika odpowiedź :) pozdrawiamps.linki do dodatkowych zdjęć:http://s1.zmniejszacz.pl/105/20120219449__255109.jpghttp://s1.zmniejszacz.pl/105/20120219450__401569.jpg
krank Napisano 19 Luty 2012 Napisano 19 Luty 2012 Po prostu odklej tą monetę i twoje problemy powinny się rozwiązać :).
tygrysekkk21 Napisano 20 Luty 2012 Autor Napisano 20 Luty 2012 dzięki- monetka aluminiowa jest- poprzedni właściciel kombinował coś z odrzucaniem aluminium. a coś więcej?? jak to ustawiać?? na śniegu będzie się spisywać??
krank Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 Znajdź sobie miejsce (pomieszczenie) w którym nie będzie żadnego żelaza elektroniki i wszystkiego tego na co wykrywacz mógłby się wzbudzać. Weź sobie np. gwóźdź i monetę najlepiej miedzianą. I po kolei sobie zacznij ustawiać (tylko głośność według twojej potrzeby), pierwsze spróbuj sensitivity czyli czułość ustawiać sobie od 5 do 9, Później sobie połóż gwoźdź i monetę w odległości około 30cm od siebie, najeżdżaj cewką na gwóźdź i kręć pokrętłem selector (dyskryminacja) aż Ci przestanie sygnalizować ten gwóźdź i wtedy już masz odrzucone drobne metalowe przedmioty. Wykrywacz teraz będzie wykrywał przedmioty kolorowe i duże przedmioty metalowe, trzecia sprawa musisz ustawić ground czyli balans gruntu bo bez tego wykrywacz będzie Ci się cały czas wzbudzał i piszczał. Musisz ustawić tak (oczywiście trzymając cewkę nad gruntem po którym chcesz chodzić) żeby wskazówka na wskaźniku była po środku i wykrywacz nie popiskiwał. Co do chodzenia tym wykrywaczem po śniegu to nie polecam widząc konstrukcję cewki będziesz miał fałszywe dźwięki, czyli cały czas i na wszystko będzie piszczał nie gwarantuję że tak będzie ale możesz spróbować...
samulb Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 Spróbuj tak, Volume jeśli to jest włącznik wykrywacza po włączeniu ustaw na około połowę skali, Sensitivity ustaw na 1, Ground na 5, nie wiem do czego jest selektor, chyba dyskryminacja więc ustaw na zero. Te gałki na panelu z wyswietlaczem to są pokrętła czy przyciski? Ale one słżą tylko do testu baterii i oświetlenia,może ten PAM" służy do wyzerowania wskaźnika? Spróbuj też tak jak ci napisał Krank.
tygrysekkk21 Napisano 20 Luty 2012 Autor Napisano 20 Luty 2012 naprawde nie wiem jak wam dziękować za podpowiedzi. zaraz idę próbować :) są to przyciski, dwa od testu baterii, jeden od oświetlenia a przycisk pam- po wciśnięciu go tak jakby wszystko się kasowało- resetowało.
krank Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 Jak już ustawisz wykrywacz i będzie się wzbudzał to resetujesz go tym przyciskiem, jak ustawiasz na kolor to tylko za każdym razem ustawiasz balans gruntu na danym gruncie po którym będziesz chodził...
tygrysekkk21 Napisano 20 Luty 2012 Autor Napisano 20 Luty 2012 ok- to działa :) jednak jabel troche mniej skomplikowany był :)za poświęcony dla mnie czas- pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.