Skocz do zawartości
  • 0

Lampa naftowa, metalowa (kolej ?)

Krzysiek11

Pytanie

Napisano
Posiadam lampę naftową widoczną na zdjęciu. Interesuje mnie czy jest to na pewno lampa kolejowa (PKP czy inna kolej ?), do czego służyła i z którego roku może pochodzić. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podobna, o ile nie taka sama była zidentyfikowana, ale niestety na All.. jako lampa kolejowa. http://img146.imageshack.us/img146/6014/1010341r.jpg
Napisano
pare lat temu takie lampy się jeszcze walały po magazynach teraz już niestety nie ma...były to lampy sygnalizacyjne itp... mam podobną tyle, że kwadratową, gdzieś na starych stacjach można jeszcze takie trafić
Napisano
Wątek już pewnie wymarły, ale wydaje mi się, że to jest lampa sygnalizacyjna którą umieszczano na parowozach zanim zaczęto stosować oświetlenie elektryczne, oraz w przypadku jego awarii. Natomiast symbol SG należy do Gotartowicka Fabryka Sygnałów Kolejowych - Gotartowice (dzielnica Rybnika), powstałej w 1937 r. Fabryka powstała na wskutek upadku Polskiej Wytwórni Sygnałów Kolejowych Ropag" w Szopienicach założonej w 1927 r. i korzystała z urządzeń produkcyjnych przejętych z upadłej firmy.
Napisano
Nie wszystkie kolejowe lampy miały białą i czerwoną szybkę. Widziałem już lampy z przezroczystymi szkłami. Możliwe że ta też taka była.
Napisano

Ta lampa to lampa sygnalizacyjna wyprodukowana w Zakładach "Sygnały Gotartowice".

Była to lampa awaryjna, używana w razie całkowitego braku zasilania sygnalizatorów świetlnych. W takiej sytuacji wieszało się taką lampę z czerwonym światłem na specjalnych widełkach, jakie były na maszcie semafora pod głowicą ze światłami. Takie same lampy stosowane były do oświetlania wskaźników tam, gdzie to było to wymagane przepisami, a także na tarczy ostrzegawczej nieruchomej (sygnał On). Mogły mieć one szkła zielone, czerwone, niebieskie, pomarańczowe lub białe w zależności od tego jaki sygnał miały wyświetlać.

Napisano
Posiadam lampę naftową widoczną na zdjęciu. Interesuje mnie czy jest to na pewno lampa kolejowa (PKP czy inna kolej ?), do czego służyła i z którego roku może pochodzić. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie