Skocz do zawartości
  • 0

Znak taktyczny na ciężarówce WH

Perun

Pytanie

Napisano

Witam

Jestem posiadaczem zdjęcia, na którym znajdują się niemieckie ciężarówki. Na ich szybach widać znak taktyczny przypominający odwróconą literę T. Wygląda to tak, jak obok. Przeglądałem juz kilka stron, z opisem symboli tego rodzaju, ale na podobny do tego nie natrafiłem. Przypuszczam, że chodzić może o artylerię. Wskazuje na to forma znaku, a także fakt, że na zdjęciu w pobliżu ciężarówek stoją haubice kalibru 15 cm. Czy ktoś potrafi rozszyfrować ten symbol?

Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poniżej przesyłam link, gdzie znajduje się interesujący nas fragment zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/9420299ccb6d25e1.html
Ciężarówka z lewej wygląda na zarekwirowany pojazd cywilny.
Jeśli to konieczne, wrzucę zdjęcie w całości, miałem z tym trochę problemów.
Nazwa miejscowości to Angerburg, czyli dzisiejsze Węgorzewo. Na odwrocie widnieje też data dzienna 28/29. VIII. Mam przeczucie, że może chodzić o ów feralny rok 1939...
A swoją drogą, w publikacji „Piechota niemiecka vol. II”, autorstwa Marcina Bryji, przeczytałem przed chwilą, że 17. Feld Division powstała w istocie w Monachium, a dopiero później przeniesiono ją do północnej Francji, gdzie weszła w skład 15. Armii. We wrześniu 1944 została rozwiązana. O Prusy Wschodnie więc raczej nie zahaczyła.
Napisano
258 Dywizja Piechoty ma podobny symbol oficjalnie wprowadzony w 1943 (3 stylizowane gotyckie okna). Może wcześniej nieoficjalnie też używali tego znaku rozpoznawczego. Niestety nie stacjonowali w Prusach.
http://www.wwiidaybyday.com/emblems/heer/258id.htm
Napisano

Witam

Jestem posiadaczem zdjęcia, na którym znajdują się niemieckie ciężarówki. Na ich szybach widać znak taktyczny przypominający odwróconą literę T. Wygląda to tak, jak obok. Przeglądałem juz kilka stron, z opisem symboli tego rodzaju, ale na podobny do tego nie natrafiłem. Przypuszczam, że chodzić może o artylerię. Wskazuje na to forma znaku, a także fakt, że na zdjęciu w pobliżu ciężarówek stoją haubice kalibru 15 cm. Czy ktoś potrafi rozszyfrować ten symbol?

Pozdrawiam

Napisano
Rzeczywiście. Symbol 258. DP także jest podobny. Jednak znów mamy problem. Mianowicie 258. Infanterie Division związna jest z II i III okręgami wojskowymi, natomiast na tablicy rejestracyjnej jednej z ciężarówek jest numer charakterystyczny dla okręgu drugiego -- czyli Konigsberg (Prusy Wschodnie). Pod tym linkiem znajdują się wskazówki, nt. jak odczytywać numery rejestracyjne Wehrmachtu http://www.wwiidaybyday.com/emblems/nummernschilder/license1.htm Numery od 10000 do 19999 oznaczać mają właśnie I Okręg Wojskowy Królewiec.

Skądinąd wiadomo, że w połowie roku 1941 wprowadzono numeracje siedmiocyfrową, nasza ciężarówka jest więc sprzed tego okresu. Z tego względu 17. dywizję Luftwaffe możemy wyeliminować, bo powstała później. Ponadto, gdyby była to dywizja Luftwaffe, na tablicach rejestracyjnych powinno być LW, a mamy tam WH.

W książce Sawickiego Samochody Wehrmachtu" przeczytałem też, że oznaczenia taktyczne malowano z reguły na lewym przednim błotniku pojazdu, a nie na szybach. A może owa tajemnicza odwróconal itera T" nie jest wcale symbolem dywizji i oznacza co innego? Trudny orzech do zgryzienia... Nieszczęśliwie lewe błotniki aszych" ciężarówek są na zdjęciu zasłonięte.

Jedno jest pewne: samochód z lewej został zarekwirowany przez wojsko. Znalazłem informacje, że kiedy jeszcze pojazd taki posiadał cywilne blachy, na prawym błotniku białą farbą malowano mu WH i takie właśnie oznakowanie można na zdjęciu dostrzec.
Napisano
Pomyliłem się, pierwszy akapit mojego posta powinien brzmieć tak:

Rzeczywiście. Symbol 258. DP także jest podobny. Jednak znów mamy problem. Mianowicie 258. Infanterie Division związna jest z II i III okręgami wojskowymi, natomiast na tablicy rejestracyjnej jednej z ciężarówek jest numer charakterystyczny dla okręgu pierwszego -- czyli Konigsberg (Prusy Wschodnie). Pod tym linkiem znajdują się wskazówki, nt. jak odczytywać numery rejestracyjne Wehrmachtu http://www.wwiidaybyday.com/emblems/nummernschilder/license1.htm Numery od 10000 do 19999 oznaczać mają właśnie I Okręg Wojskowy Królewiec.
Napisano
Hmm... Dzięki za podpowiedź, ale myślę, że -- mimo podobieństwa -- nie jest to chyba herb tej dywizji. Wiele wskazuje na to, ze zdjęcie wykonano we wczesnym okresie wojny, a więc wtedy, kiedy dywizje lotniczo polowe jeszcze nie istniały. Ponadto wokół kręcą się wyłącznie żołnierze we wczesnych mundurach wojsk lądowych. W tej chwili nie mogę zamieścić zdjęcia, postaram się wrzucić je jutro. Mylące też chyba, że biały znak umieściłem na tle przypadkowo przypominającym blaugrau. Dodam, że numery rejestracyjne samochodów wskazują na I Okręg Wojskowy (Prusy Wschodnie). Może kolega wie, gdzie formowana była owa 17 dywizja? Ja nie mogę nic na ten temat znaleźć. Intryguje mnie ten znak, bo zdjęcie zostało prawdopodobnie wykonane w mojej miejscowości. Świadczy o tym podpis na odwrocie. Niestety fotografie zrobiono wśród zabudowy, która już nie istnieje.
Napisano
Mowa 17 dywizji jest pod tym linkiem: http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/DivisionseinheitenFeldL/DivisionseinheitenFeldL17-R.htm Słabo znam język Goethego, ale jako miejsce sformowania podano chyba Nordfrankreich"(La Havre).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie