Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk oraz 3 łuski

Szutek

Pytanie

Napisano
Są to 4 różne przedmioty nie związane ze sobą miejscem. Wszystkie są natomiast znalezione na podlasiu:

Przedmiot nr1: Łuska została znaleziona na polu. Wysokości niestety nie znam i nie jestem w stanie sprawdzić gdyż przez głupotę ją zniszczyłem. Na wysokość było to coś w ok. Mausera, średnica łuski 11,7mm, średnica denka tam gdzie są bicia 13,3mm. W środku zamiast prochu był papier sprasowany w pastylki, było ich ok. 8. Jeden ze znaków jest niewyraźny i być może jest to 1.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Są to 4 różne przedmioty nie związane ze sobą miejscem. Wszystkie są natomiast znalezione na podlasiu:

Przedmiot nr1: Łuska została znaleziona na polu. Wysokości niestety nie znam i nie jestem w stanie sprawdzić gdyż przez głupotę ją zniszczyłem. Na wysokość było to coś w ok. Mausera, średnica łuski 11,7mm, średnica denka tam gdzie są bicia 13,3mm. W środku zamiast prochu był papier sprasowany w pastylki, było ich ok. 8. Jeden ze znaków jest niewyraźny i być może jest to 1.
Napisano

Przedmiot nr2: Znaleziony w miejscu gdzie wydaje mi się że były okopy. Chciałbym nadmienić, że ów miejsce jest o tyle dziwne, że wychodzą w nim fanty od IWŚ, przez IIWŚ do czasów współczesnych. Średnica denka to 22mm. Niestety znalazłem same denko bez reszty łuski.

Napisano

Przedmiot nr4: Łuska bez bić z lotkami. Znaleziona na polu. Wysokość 39,4mm, średnica denka 16,6mm, średnica w miejscu gdzie są dziurki 15mm.

Napisano

Pierwsza łuska to: 7,7x56 lee Enfield

The British National Cartridge Factory, Blackheath,(Government Factory Nº 1), Anglia
VII - rodzaj pocisku Mark 7.
Z - ładunek to nitroceluloza (ten twój papier :))

zdjęcie z tej strony
http://www.municion.org/303/303_1.htm

Napisano
Dokładne określenie pochodzenia pocisku jest raczej niemożliwe ale wydaje mi się że jest z 9x17R .380 Short, popularny na wschodzie w tamtych czasach.

http://www.municion.org/380Short/380Short.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie