dziabuch Napisano 30 Styczeń 2012 Napisano 30 Styczeń 2012 Witam, interesuje mnie sprawa poszukiwań polskich klejnotów koronnych gdzieś w okolicach Jarocina na początku lat 70-tych.Posiada ktoś wiedzę, gdzie dokładnie szukano?Zbieram wszelkie informacje na ten temat, również miejscowe legendy i podania.Będę wdzięczny za wszelkie tropy.
pajda Napisano 30 Styczeń 2012 Napisano 30 Styczeń 2012 jarocin w wlkp ? co chcesz wiedziec dokladnie ?
dziabuch Napisano 31 Styczeń 2012 Autor Napisano 31 Styczeń 2012 Dokładnie, to gdzie poza Witoszycami szukano i kiedy ostatecznie dano sobie z tym spokój?
Poszukiwacz_skarbów Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 W Witaszycach jest piękny pałac napoleoński ale o poszukiwaniu klejnotów koronnych w tym rejonie pierwsze słyszę.
swirek_7 Napisano 11 Luty 2012 Napisano 11 Luty 2012 Owszem, poszukiwania były prowadzone w latach siedemdziesiątych (po raz drugi) wokół małego kościółka", tego przy szosie S-11, jednak bez efektu. Poza tym krążą dwie wersje przedstawiające okoliczności ukrycia skarbu. Ta, która wydaje mi sie być bardziej prawdopodobna, wskazuje na inne miejsce, choć też w Witaszycach.
dziabuch Napisano 11 Luty 2012 Autor Napisano 11 Luty 2012 Według wątpliwych- ale jednak - źródeł, regalia mogły trafić w te okolice w roku 1842 lub 1870. Któraś z wersji pasuje do tych dat?
pajda Napisano 17 Luty 2012 Napisano 17 Luty 2012 jestem z okolic. Spróbuje czegokolwiek sie dowiedziec.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.