Skocz do zawartości

Szelag Zygmunta III Wazy?

gero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,wyskoczyla dzisiaj mala srebrna monetka i nie jestem pewien co to jest.Srednica 15mm.
Za pomoc z gory dziekuje
Napisano
Srdnica.Znalazlem podobny ale srednica to 19,1mm i inny 17mm.Przepraszam ale nie jestem znawca tematu,jesli to jest ta moneta to z ktorego roku?
Napisano
Mennica Wschowa, rok 1616 - ale jeszcze sprawdź.
http://www.fortresskatalog.com/index2.php?cat=1616PL00700&page=Coin_Details&details_menu=no
Napisano
Dzieki Panowie!
Wyglada na to ze to ta monetka,jest mala roznica na rewersie ale mysle ze moze to wynikac z wyrobienia stempla.Zastanawia mnie tez srednica,w katalogu podawane jest 17mm a moja ma 15mm.
Napisano
Chociaż jeszcze według katalogu E.Kopickiego szelągi z datą 1-6 lub 1-9 pochodzą z roku 1600".
Po za tym R4 się nie zmienia a średnica monety to 16mm. Nie czyść za bardzo bo to słabe sreberko - Ag 180.
Napisano
Dzieki za pomoc margor.Nie wiem czy to istotne ale na rewersie pod orlem i jezdzcem sa jakby dwa male paski/kreski ktore schodza ku dolowi.W katalogowym opisie tego nie ma .
Napisano
Wygladają na ozdobniki dodane przez rytownika - każdy stempel monety zawsze inaczej wyglądał, podobne wąsiki" widziałem też na szelągach z alle... i WCN.
Napisano
Jeszcze mnie tylko ciekawi ta różnica w datowaniu monetki 1600 a 1616 według danych z różnych źródeł, może jak zajrzą tu fachowcy od monet to coś dodadzą.
Napisano
W starym Kopickim moneta ta pod numerem katalogu 702 umieszczona jest w przedziale monet z roku 1616 / ja przynajmniej nie widzę żadnego odnośnika autora co do innego datowania/ a w nowym katalogu pod numerem 143 jest już adnotacja, że szelągi 1-6 pochodzą z roku 1600. I jak wyżej margor przytoczył wiedzę o mennicy wschowskiej zamknięto ją w 1601 więc szeląg nie mógł być wybity po tej dacie z oznaczeniem F-Fraustadt i należy klasyfikować go na 1600 rok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie