agentAK Napisano 25 Styczeń 2012 Autor Napisano 25 Styczeń 2012 Witam.Czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej o tym guziczku. Średnica 18mm. Z tyłu napis EXTRA FEIN. Naawersie numer 18 na podkładzie groszkowym.dziękuję i pozdrawiam
tyfus Napisano 25 Styczeń 2012 Napisano 25 Styczeń 2012 matireli - ty tak na poważnie, czy żartujesz ?
janushew Napisano 25 Styczeń 2012 Napisano 25 Styczeń 2012 Tyfus! co tak poważnie, przecież Car to prawie Cesarz!!Extra fein - prusak, cyfra- nr pułkowy?
ostatni Napisano 25 Styczeń 2012 Napisano 25 Styczeń 2012 Ja tak ie nazywam.Niemiecki groszek z numerkiem.PozdrawiamDarz Dół.
Rosforek Napisano 25 Styczeń 2012 Napisano 25 Styczeń 2012 guzik ogólnowojskowy Wehrmachtu (niemiecki, nie carski), potocznie zwany groszkiem" ,cyfra 18na awersie - numer kompani - rewers sygnowany : EXTRA FEIN - czyli bardzo dobry (jest to sygnatura reklamowa)PS może pod uszkiem jest sygnatura producenta:]pozdrawiam
agentAK Napisano 25 Styczeń 2012 Autor Napisano 25 Styczeń 2012 Tak. Znalazłem tam taką sygnaturę.Dzięki za odpowiedzi. Fajnie że znalazłem taki guzior bo z niemieckich z II WŚ to miałem tylko gładkie groszki (bez numerków).
Rosforek Napisano 25 Styczeń 2012 Napisano 25 Styczeń 2012 Jest to motyw ozdobny rewersu. Oprócz informacji o jakości wykonania, na guzikach umieszczano motywy ozdobne, które wizualnie miały przyciągać ludzi. Czysta reklama produktów:) Nie dość, że dobrze wykonany, to dodatkowo ładnie wyglądający.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.