tomciuncio Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Napisano 19 Styczeń 2012 Witam, Poszukuję informacji dotyczących wyżej wymienionej dywizji z dnia 5 oraz 6 marca. Czy na forum odkrywcy znajdują się ludzie,którzy śledzili losy tej dywizji? Bardzo ciekawą mnie te dwa dni. Ciekawią z powodu pewnej wzmianki w tym tekście...to jest w temacie zajęcia pozycji na południe od miejscowości Wysoka kamieńska (Wietstock). Wzmianka pojawia się w tym tekście. Podczas gdy jednostki 10. SS – Panzerdivision „Frundsberg”, które już przybyły i otrzymały zadania, wycofywały się na zachód w jakim – takim porządku, nocą z 4 na 5 marca w Plathe SS-Pz. AA 10 przekonał się, że szosa w stronę Nowogardu jest zablokowana przez siły rosyjskie. Sturmbannfuhrer Brinkmann postanowił ruszyć w kierunku Greifenberg, żeby nawiązać kontakt z wycofującymi się siłami Korps von Tettau. W ten sposób zaczęła się odyseja SS-Pz. AA 10, który bronił swojej integralności maszerując poprzez linie natarcia nieprzyjaciela. Pod rozważnym dowództwem swego dowódcy Sturmbannfuhrera Brinkmanna przedzierał się wśród walki i ostatecznie w Stepenitz dostał się do niewielkiego niemieckiego przyczółka mostowego, który oddziały marynarki wojennej utrzymywały, aby przyjmować maruderów.Rano 5 marca SS-Pz. AA 10 dotarły do pomorskiej gminy Greifenberg, która wciąż była wolna od nieprzyjaciela. Dokad teraz? Brinkmann wysłał zwiadowców na płn. w nadziei, że napotka tam na wycofujące się siły (garnizon Stolberg). Pancerny patrol zwiadowczy osiągnął Deutsch - Pribbernow, ale po nadbrzeżnej szosie z Kolberg do Cammin toczyło się na zachód 80 rosyjskich czołgów. W tej sytuacji Sturmbannfuhrer Brinkmann postanowił ruszyć na pd. zachód, aby spotkać się z niemieckimi siłami gdzieś nad Odrą. SS-Pz. AA 10 poruszał się bocznymi drogami, bez zabezpieczania skrzydeł, przez Koldemanz na pd. zachód. Około 9.00 znalazł się na szosie Gulzow – Nowogard, ale tamtędy jechały już czołgi rosyjskie. Sturmbannfuhrer Brinkmann rozkazał: Przedrzeć się! Nastąpiła krótka, zacięta walka czołgów ze stratami po oby stronach. Większość wozów Abteilung przedostała się przez szosę.Około 13.00 wciąż gotowy do walki Abteilung dotarł leśnymi drogami do szosy Pribbernow – Gulzow. Ale tą szosą również przemieszczały się już rosyjskie czołgi które jechały na pd. zachód. Oddziały Brinkmanna poruszały się równolegle do Rosjan w nadziei, że jakoś znajdą i przez nią przedostaną się do niemieckiego przyczółka mostowego, o którym tymczasem się dowiedzieli. Ok. 15.00 udało się im przedrzeć na północy, ale nie obyło się bez strat.W nocy z 5 na 6 marca SS-Pz. AA 10 zajął ufortyfikowane pozycje na pd. od Wietstock i rozesłał zwiadowców we wszystkich kierunkach. Na płn. od Wietstock stwierdzono obecność sił pancernych nieprzyjaciela, co uniemożliwiało przedarcie się do przyczółka w Wollin. Znów pozostawał więc powrót w kierunku pd. zachodnim"Bardzo rad bym był dowiedzieć się od bardziej wtajemniczonych, czy sformułowanie ufortyfikowane pozycje" znaczą tyle co konstrukcje betonowe czy jedynie transzeje czy okopy? Teren znam,ale niestety nigdy nie zauważyłem niczego co by świadczyć mogło o fakcie wymienionym w tekście.Podsumowując; pozycje te musiały by być wcześniej przygotowane(kiedy i przez kogo?) dywizja przebywała tylko 5 oraz 6 marca co pozwala nam myśleć,iż pozycje te nie były niczym nadzwyczajnym co by mogło dać jakikolwiek komfort prowadzenia walk(w tym czasie na tych pozycjach względem frontu)Pytanie moje brzmi... Czy takie pozycje miały miejsce oraz racje bytu,biorąc pod uwagę sytuacje na froncie w tych dniach?Za wszelkie podjęcie tematu dziękuję i pozdrawiam Tomasz
jacek1962 Napisano 22 Styczeń 2012 Napisano 22 Styczeń 2012 Moje pytanie do kolegi,żródło tych danych.Dlaczego pytam bo porównując z moim mam podane trochę inne miasta.I tak od 4 marca dywizja brała udział w walkach/główna część/pomiędzyNaugard i Massow/na północ od Stargardu/natomiast ta jednostka o której piszesz atakowała dalej na północnywschód koło m Plathe.Ponieważ siły rosyjskie były za mocne została zmuszona do odwrotu na południowy zachód./6 marca/ogółem ofensywa sowiecka została zatrzymana 12 marca.20 marca niemieckie wojska w tym przedmiotowa dywizja zostały wycofane na drugi brzeg Odry dla uzupełnień i odpoczynku.Co do Odysei tej jednostki to mam głębokie wątpliwości,jak i te 80 czołgów sowieckich.Acha mostu żadnego nie było ,zostały oddziały przewiezione promami/ferry/.Co do ufortyfikowanych to najprawdopodobnie jest to błąd tłumacza powinno być umocnione lub przygotowane.
tomciuncio Napisano 10 Luty 2012 Autor Napisano 10 Luty 2012 Witam, przepraszam za brak zainteresowania z mojej strony. Po prostu zapomniałem o tym poście na tym forum. Co do źródła jest to fragment przytoczony przez innego użytkownika forum pomorskiego, który interesuje się tym tematem. Oczywiście porównywałem z innymi przypiskami na innych forach i faktem jest to, że sytuacja ta miała miejsce w tych dniach. Polecam niemiecką stronę rekonstruującą tę dywizję, posiadają obszerne info. Mnie osobiście interesuje tylko wzmianka na temat fortyfikacji, ale na zdrowy rozsądek biorąc tę formę zobrazowania położenia dywizji; to na pewno jest coś typu umocnień takich jak transzeje, czy pozycje strzeleckie.Pytanie jest jedno... Czy zostały nawiązane jakiekolwiek walki" czy to zaczepne czy o innym charakterze w tych dniach na tej pozycji? Niestety zima nie pozwala mi na spacery w tym rejonie. Jak tylko się ociepli i zniknie śnieg; rozpocznę rekonesans w terenie. Nie będzie to łatwe(powierzchnia jest spora) Za wszelkie uwagi i informację... Dziękuję Pozdrawiam Tomasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.