Skocz do zawartości

solfernus czy proxima

gumis1234

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem na kupnie nowego wykrywacza ,jestem posiadaczem fischera f2 jak dla mnie to za płytki więc chce kupić coś głępszego zastanawiam się nat solfernusem lup proximom ,proszę o porady z góry dziękuje.
Napisano
1.Rutus ma solidniejsza konstrukcje mechaniczną + dla Rutusa
2.Solfernus jest zdecydowanie lżejszy + dla Penelektornika
3.Cenowo na chwilę obecną różnica 250zł (po zakończeni promocji na proximę Rutus jest droższy).+ dla Penelektronika
4.Zasięgowo z moich doświadczeń są porównywalne to remis
5.gwarancja: 24 miesiące Rutus , 24 miesiące PenElektronik z tym że na sondę tylko 6 miesięcy :( ale za to można przedłużyć gwarancje nawet do 4 lat pod warunkiem wykonywania rocznych odpłatnych przeglądów.
Proxima jest na rynku już od kilku lat w 4 wersjach ,a Solfernus dopiero od 2011 roku .
Wiadomo że o Rutusie będzie więcej opinii z uwagi na jego większą popularność , Pen dopiero zdobywa sobie sympatyków modelem Solfernus.
Jak zwykle w takich wypadkach ostateczna decyzja zawsze należy do kupującego niezależnie od porad innych użytkowników.
Napisano
tak czy siak ja bym brał Proxe chociażby z powodu bezproblemowego serwisu w razie czego i większej liczby użytkowników, których można zapytać, poradzić się jeśli sami nie dajemy rady. Zawsze ktoś coś podpowie. W razie czego w przypadku sprzedaży będzie bardzo mała (lub żadna) strata kasy.
Napisano
miałem proxe i posiadam Solfa mogę przytoczyć kilka słów do rozmowy:

solfernus
- co do serwisu super
- jeśli chodziłeś z czymś lekkim to będziesz przesiadka będzie miła
- lepsza praca na DD
- nawiązanie nici porozumienia operator-sprzęt" daje 4 wypady max
- zasilanie 2x paluszki oj starczają na bardzo długo
- dużo by opisywać ale spowrotem na Proxime to bym raczej odpuścił

proxima
- z serwisu przez sezon nie korzystałem
- ... z lekkiego na proxe będzie ból ramienia oj będzie
- zasięg porównywalny cc
- ustawienia pod siebie zajmią może ze 2 wypady
- zawsze mieć naładowane baty ewentualnie 2 zestaw
- i bardzo denerwują chybotające się łączenia

Do proxi masz wsparcie z każdej strony jest pełno użytkowników, a do solfernusa w zasadzie jesteś zdany na siebie bo jak rozmawiałem z Mistrzem to troche sprzętu poszło na rynek lecz operatorzy niechętnie się chwalą co i jak ustawić.

Jest nas wielu, ale tak jak by był tylko jeden"
Napisano
Trzeba jeszcze podkreślić to że do obsługi solefernusa przydaje się dobry słuch jeśli operator nie posiada słuchawek.

Dzwięki są naprawde specyficzne i powielalne do trafianych ponownie przedmiotów w różnych glebach.
Napisano
Solfernus to może być fajny sprzęt ale w/g mnie producent dał troche ciała nie dając nam go poznać
bo informacje są o nim znikome a o zasięgach wiemy tyle co z filmiku na youtubie gdzie moneta jest wrzucana do dołka
  • 2 years later...
Napisano
Witam
Mam solfernusa ponad 2 lata a dlaczego nie udzielam się na forum?bo po każdym poście w którym przedstawiałem wyższość tego wykrywacza nad innymikultowymi" sprzętami zawsze znalazła się grupa kolegów"którzy za wszelką cenę swoimi opiniami próbują zdyskredytować ten wykrywacz(może mają w tym jakiś cel?).Po takim okresie użytkowania mogę z czystym sumieniem powiedzieć że nie żałuję swojej decyzji dotyczącej wyboru wykrywacza a co do dyiematu proxa czy solfernus? no cóż zasięgi mają zbliżone,na pewno solfer jest lżejszy i mniej męczący,zasilanie to 2 ogniwa R6,nie wiem jak jest z serwisem Rutusa ale u p.Wiesława super i tyle z mojej strony a decyzje z czym ruszysz w teren musisz podjąć sam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie