Miguelito Napisano 26 Grudzień 2011 Autor Napisano 26 Grudzień 2011 Znalazłem kilka podobnych tutaj:http://www.zbiory.net/search.php?id=1700&ord=0&uid=1nie jestem jednak w stanie monety bliżej zidentyfikować. Będę wdzięczny za pomoc.
Miguelito Napisano 28 Grudzień 2011 Autor Napisano 28 Grudzień 2011 Dzięki serdeczne; ciekawe tylko, za czyjego panowania bita?
sigis3 Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 Witam, zrób porządne zdjęcie strony z napisem, podaj średnicę. Może to kopiejka, może dienga. Jakie dane i zdjęcie podajesz, taka identyfikacja. Nawet jeśli to ktoś rozczyta z tego zdjęcia, to raczej zbyt pewne nie będzie. Pozdrawiam
meteor1 Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 sigis3 ma troszkę racji...wg mnie to kopiejka Iwana IV (1533-1584) lub Fiodora Iwanowicza (1594-1598).Gdyby udało sie odczytać przynajmniej czwartą, najniższą linijkę tekstu, identyfikacja byłaby pełniejsza.
Miguelito Napisano 28 Grudzień 2011 Autor Napisano 28 Grudzień 2011 Fakt; rzecz w tym, że moneta jest w innym niż ja mieście i zobaczę ją dopiero za dwa tygodnie, a i tak nie mam tam porządniejszego aparatu (tu i tak ostro kombinowałem z latarką i odbiciem światła od kartki).A moneta ma 10 na 12 mm.
sigis3 Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 1. Trochę mała jak na kopiejkę2. Rozumiem, że może nie miałeś warunków do zrobienia zdjęcia. Ale nie musisz tak bardzo zmniejszać i łączyć fotek. Pojedyncze, większe, będą mimo wszystko czytelniejsze.Pozdrawiam
Miguelito Napisano 1 Styczeń 2012 Autor Napisano 1 Styczeń 2012 He, rzecz w tym, że zdjęcia nie są skalowane -- bliżej ten aparat nie ostrzy (nawet w trybie makro) i to jest największa możliwa do uzyskania nim reprodukcja.Co gorsza, akurat ostatnia linijka tekstu na monecie jest najmniej czytelna. Załączam zdjęcie zawierające najwięcej szczegółów z dzisiejszych prób z różnym oświetleniem; jest trochę lepiej, ale dalej tak sobie.Tak czy inaczej, nawet jeżeli nic bliżej nie ustalimy, serdecznie dziękuję Wam za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.