Skocz do zawartości

Rosyjska srebrna moneta

Miguelito

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem kilka podobnych tutaj:
http://www.zbiory.net/search.php?id=1700&ord=0&uid=1
nie jestem jednak w stanie monety bliżej zidentyfikować. Będę wdzięczny za pomoc.

Napisano
Witam, zrób porządne zdjęcie strony z napisem, podaj średnicę. Może to kopiejka, może dienga. Jakie dane i zdjęcie podajesz, taka identyfikacja. Nawet jeśli to ktoś rozczyta z tego zdjęcia, to raczej zbyt pewne nie będzie. Pozdrawiam
Napisano
sigis3 ma troszkę racji...
wg mnie to kopiejka Iwana IV (1533-1584) lub Fiodora Iwanowicza (1594-1598).
Gdyby udało sie odczytać przynajmniej czwartą, najniższą linijkę tekstu, identyfikacja byłaby pełniejsza.
Napisano
Fakt; rzecz w tym, że moneta jest w innym niż ja mieście i zobaczę ją dopiero za dwa tygodnie, a i tak nie mam tam porządniejszego aparatu (tu i tak ostro kombinowałem z latarką i odbiciem światła od kartki).

A moneta ma 10 na 12 mm.
Napisano
1. Trochę mała jak na kopiejkę
2. Rozumiem, że może nie miałeś warunków do zrobienia zdjęcia. Ale nie musisz tak bardzo zmniejszać i łączyć fotek. Pojedyncze, większe, będą mimo wszystko czytelniejsze.
Pozdrawiam
Napisano

He, rzecz w tym, że zdjęcia nie są skalowane -- bliżej ten aparat nie ostrzy (nawet w trybie makro) i to jest największa możliwa do uzyskania nim reprodukcja.

Co gorsza, akurat ostatnia linijka tekstu na monecie jest najmniej czytelna. Załączam zdjęcie zawierające najwięcej szczegółów z dzisiejszych prób z różnym oświetleniem; jest trochę lepiej, ale dalej tak sobie.

Tak czy inaczej, nawet jeżeli nic bliżej nie ustalimy, serdecznie dziękuję Wam za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie