ptrc Napisano 19 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2011 witam. Absolutnie nie wiem czy to w ogóle jest moneta. Srednica 25 mm. Jak się za to zabrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptrc Napisano 19 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2011 fot 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik3 Napisano 21 Grudzień 2011 Share Napisano 21 Grudzień 2011 wrzuć do wody utlenionejpozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 24 Grudzień 2011 Share Napisano 24 Grudzień 2011 nic z tego nie bedzie :) chyba ze chcesz miec czysty miedzieny krążek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mazow Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 Witam,Wygląda na to, z Twojej monetki zrobiło się mydło".Mam parę monet z osadem ( prawdopodobnie na skutek wysokich temperatur do monety przykleiła się ziemia),których nie dało się wyczyścić kąpielami w oliwce a moczenie w Argentum powodowało nieodwracalne zniszczenia.Kiedy już straciłem nadzieję pomyślałem, że jeśli na skutek wysokiej temperatury przykleił się piasek do monety, to jeśli podgrzeję monetę, to osad powinien dać się usunąć.Robię to tak:Moczę monetę w oliwce przez parę tygodni i następnie podgrzewam monetę nad palnikiem przez około 5-10 sekund i zanurzam w wodzie. Następnie czyszczę monetę szczoteczką do zębów z odrobiną płynu do naczyń lub mleczka do czyszczenia i efekt jak dla mnie jest zadawalający. Oczywiście dotyczy to tylko monet miedzianych .Jeśli ktoś jest zainteresowany, to mogę wrzucić przykładowe zdjęcia z całego procesu.Pozdrawiam,Mazow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chavez Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 ja poproszę :) sam mam wielki problem z monetami mam ich już troszkę ale w większości są to monety bardzo zanieczyszczone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mazow Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 Wrzucę dopiero w weekend. W tyg. wracam po 16-tej z pracy i przy lampie nie uda mi się zrobić wyraźnych zdjęć moim aparatem.Pozdrawiam,Mazow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Ale czy to moneta?Okrągłe i tyle.Ja kilka takich pseudo monet kopnąłem,ale po użyciu wszelkich znanych mi konserwantów" rysunki na monetach się nie pojawiły.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tauder Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 To raczej nie moneta. Też mam takie cosik i nie widać żadnego zarysu wzoru.To po prostu okrągła mosiężna blaszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 13 Styczeń 2012 Share Napisano 13 Styczeń 2012 jak już to jest wrak monety z ktorej już nic nie da się wycisnać...szkoda czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mazow Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 To leżało parę miesięcy w oliwce. Jak widać marny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mazow Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Kilka sekund nad palnikiem i czyszczenie szczoteczką do zębów + mleczko do czyszczenia.Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 Zrob delikatna" elektrolize! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.