czarekg1 Napisano 4 Grudzień 2011 Autor Napisano 4 Grudzień 2011 Mam uprzejme pytanie dot. jeńców wojennych : czy Amerykanie w 1944 roku wywozili wziętych do niewoli żołnierzy Wehrmachtu do obozów jenieckich w USA ? Oczywiście nie wszystkich, ale jakies wieksze grupy ? Np. do Fort du Pont. Pozdrawiam uprzejmie.
Nadwojciech Napisano 4 Grudzień 2011 Napisano 4 Grudzień 2011 Oczywiście że tak,tu masz listę obozów.http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_POW_camps_in_the_United_States
czarekg1 Napisano 4 Grudzień 2011 Autor Napisano 4 Grudzień 2011 Dzięki ! Przechwyciłem taki list : From - Obergefreiter Bernhard Pieper Gef.Nr.88998 Company 8, prisoner of War Camp Fort Du Pont/ G.P.o. Box 20 New York. USA adresowany do rodziny w Wannsee, Berlin z 15.08 1944, cenzurowany przez US CENSOR i opieczętowany przez OKW ( osobna naklejka z glapą i napisem geoffnet ) i aż oczom nie wierzyłem !
czarekg1 Napisano 5 Grudzień 2011 Autor Napisano 5 Grudzień 2011 No to będzie pewnie problem niestety. Kolega Nadwojciech podał powyżej te linki do listy amerykańskich obozów jenieckich no ale oczywiście są to tylko nazwy i lokalizacje owych obozów. Natomiast listy jeńców...? Może w archiwach amerykańskich, a już na pewno niemieckich. Wiem, że to banalne spostrzeżenie, ale nic innego mi do głowy nie przychodzi. W tym liście, którym ja dysponuję jest taka ciekawostka, że jest on pisany ( odręcznie oczywiście )na swoistym, przygotowanym do korespondencji formularzu " zawierającym wydrukowane w czterech językach pozycje - np. adres ( po angielsku,włosku ,niemiecku i japońsku ). Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.